18:22 / 04.04.2021.

Autor: P.F./Hina

Srbija ublažava mjere od ponedjeljka

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Srbija od ponedjeljka, nakon blagog pada broja novozaraženih koronavirusom tijekom vikenda, djelomično ublažava epidemiološke mjere, uključujući otvaranje ljetnih terasa u ugostiteljskim objektima.

U nedjelju je bilo 3304 novozaraženih, a preminulo je 36 oboljelih od COVID-a. Dan prije registrirana su 4133 nova slučaja i 38 žrtava.

Blagi pad broja novozaraženih krizni stožer iskoristit će da u ponedjeljak kafićima i restoranima dopusti rad s 50 posto kapaciteta na terasama, uz poštovanje fizičke udaljenosti, nošenje maske i primjenu dezinfekcijskih mjera.

No liječnici ustraju u tome da je za učinkovitije suzbijanje zaraze i smanjenje pritiska na bolnice nužno uvesti najmanje jednotjedno ili dvotjedno zatvaranje.

Vlasti pojačanom kampanjom u medijima nastoje ubrzati procjepljivanje stanovništva nakon što su do 4. travnja dane ukupno 2.567.692 doze cjepiva, dok su drugu dozu primile 1.090.763 osobe.

Srbija je u petak dobila prvu tranšu cjepiva iz COVAX programa, 57.000 doza AstraZenece, a do kraja tjedna očekuje se još pola milijuna doza kineskog Sinopharma, koji nema odobrenje Europske agencije za lijekove.

Nakon što ga je odobrio nacionalni regulator, Sinopharm je najzastupljenije cjepivo kojim se koristi srbijanski zdravstveni sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!