17:32 / 30.03.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

U Srbiji više od 5400 novozaraženih

Cijepljenje u Srbiji

Cijepljenje u Srbiji

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Srbija u utorak bilježi novi epidemiološki skok s više od 5400 novozaraženih i 39 umrlih, kao i dodatni pritisak na bolničke kovid odjele, pokazuju posljednji podaci zdravstvenih vlasti.

U zadnja 24 sata od testiranih 18.528 uzoraka 5471 bio je pozitivan na koronavirus, u bolnicama je danas 7205 pacijenata, a na respiratorima ih je više nego dan prije - 276, objavilo je srbijansko ministarstvo zdravstva.

O povećanju broja novozaraženih svjedoči i podatak da je uz Beograd, u kojem je i dalje najviše registriranih slučajeva na dnevnoj razini, njih 1406, a još je nekoliko gradova s troznamenkastim brojem potvrđenih infekcija.

Državni tajnik u ministarstvu zdravlja dr. Mirsad Đerlek upozorio je da britanska varijanta korone u Srbiji djeluje "brutalno", zadajući "ozbiljne probleme" zdravstvenom sustavu, tako da medicinski timovi "ulažu posljednje atome snage".

Na pitanje o mogućnosti popuštanja mjera, s obzirom na najave koje se ovih dana mogu čuti iz političko-gospodarstvenih krugova, Đerlek je naglasio kako "za to nema prostora".

Rekao je kako su bolnice pune i da treba "mnogo više ozbiljnosti i solidarnosti" da bi se pobijedio koronavirus. Đerlek je najavio da će u kampanji procjepljivanja Srbija u utorak do kraja dana imati više od milijun građana koji su primili i drugu dozu cjepiva. Ocijenio je kako je masovnim cijepljenjem izbjegnuto da Srbija na dnevnoj razini danas ima i više od 100 izgubljenih života.

Istaknuvši da Srbija dobija "dovoljne količine cjepiva", državni natjnik je procijenio da bi do kraja svibnja s dvije doze moglo biti cijepljeno 2,5 milijuna građana.

Za nešto više od godinu dana nakon prvog registriranog slučaja infekcije testirana su 3.406.642 uzorka i potvrđeno 595.489 zaraza, a službeno je prijavljeno 5270 smrtnih ishoda covida-19, uz neznatan pad stope smrtnosti na 0,88 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!