18:47 / 26.03.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Srbija: Više od 5000 novih zaraza, cijepljenje migranata i gospodarstvenika

Cijepljenje u Srbiji

Cijepljenje u Srbiji

Foto: Andrej Cukic / epa

Srbija je dobila pohvalu agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) zbog kampanje procjepljivanja migranata, a srbijanska gospodarska komora najavila je da će tijekom vikenda u Srbiji biti cijepljeni i gospodarstvenici susjednih zemalja, dok broj zaraženih raste

U centrima diljem Srbije trenutno je, prema podacima srbijanskog Komesarijata za izbjeglice i migracije, 4883 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, a u nacionalnu kampanju procjepljivanja uključeni su svi koji su se prijavili da žele primiti jedno od četiri cjepiva koje Srbija trenutno koristi - Pfizer/BioNTech, Sputnik V, AstraZenecu i Sinopharm. 

Cijepljenjem upravlja nacionalno tijelo za za izbjeglice i migracije. Dosad je cjepivo primilo nekoliko desetaka izbjeglica i tražitelja azila u privatnom smještaju, te prihvatno-tranzitnim centrima.

Vlada Srbije osigurala je i 10.000 doza cjepiva za gospodarstvenike iz susjednih zemalja i zaposlenih u srbijanskim tvrkama iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, BiH i Albanije te Kosova, kako bi potaknula gospodarske aktivnosti u regiji i ubrzala promet roba i usluga u uvjetima pandemije. 

Cijepljenje će, kako je najavio predsjednik Gospodarske komore Srbije (PKS) Marko Čadež, početi ovog vikenda.

Istodobno, Srbija se i dalje suočava s velikim brojem oboljelih. U posljednja 24 sata umrlo je 39 ljudi od posljedica COVID-19, a od 17.436 testiranih pozitivan je skoro svaki treći, ukupno 5225 novih slučajeva zaraze.

Od ukupnog broja novozaraženih najviše ih je i dalje u Beogradu - 1451. Troznamenkasti broj zaraza bilježe Niš (342), Novi Sad (269), Kragujevac i Kraljevo (po 153), te Pančevo (106) i Subotica (101).

Prema podacima srbijanskog ministarstva zdravlja, na respiratorima je 241 pacijent, jedan manje nego u četvrtak, a na bolničkom liječenu je 6713 oboljeli, dok ih je u srijedu bilo 6577.

Od početka pandemije testirano je 3.348.198 uzoraka i registrirano ukupno 577.120 slučajeva infekcije koronavirusom, a službeno su prijavljeno 5114 smrtna ishoda.

Posljednji podaci Vlade Srbije su da je do petka u 15 sati dato 2.282.876 doza cjepiva protiv koronavirusa, od toga su 916.434 osobe primile i drugu dozu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će narednih dana i tjedana u Srbiju stići velike količine" cjepiva Pfizer i Sinopharm. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!