15:01 / 19.03.2020.

Autor: HRT

Sršen: Ostanak kod kuće za sada je naše jedino oružje

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smatra da ne postoji pravilan protokol koji bi nam rekao kako se treba ponašati jer imamo bitku koja se rješava u tijeku.
U Italiji unatoč karantenama i ograničenom kretanju crvenim zonama koje već traju tjednima, ne smanjuje se broj zaraženih. Što više, raste broj oboljelih i umrlih. U jednom danu umrlo je  475 osoba a broj žrtava narastao je na 3 tisuće. Porastao je broj zaraženih za 13 posto.  Čelni čovjek Svjetske zdravstvene organizacije smatra kako je problem Italije što su žarišta zaraze zdravstvene ustanove i Talijansko stanovništvo među najstarijima je u Europi. Stanje u Italiji komentirala je doktorica Nela Sršen.

-
Pokušavamo biti normalni iako cijela aktivnost u bolnici je reducirana, svedena je zapravo na minimum, kazala je Sršen i dodala da je jako veliki postotak i zaraženog zdravstvenog osoblja - ukupan broj je oko 2700 ili  oko 8 posto od ukupnog broja zaraženih.

Naglasila je i da je velik postotak smrtnih ishoda - oko 8 posto, Wuhan je imao oko 3 posto i smatralo se da je to visoki postotak, Koreja oko 1 posto... pa se postavlja pitanje što je to s Italijom. Zbog toga su i uvedene karantene - u nadi da bi se uz njihovu pomoć mogao održati zdravstveni sustav. U pokrajini Veneto, gdje Sršen i radi, zdravstveni sustav funkcionira solidno, reanimacija je održiva, kaže. Za sada je kapacitet popunjen oko 70 posto, ali svaki dan se stvaraju još mjesta. No, ne stoje tako stvari u Lombardiji gdje se pokušava intubirane pacijente organizirano odvesti u druge bolnice jer u Lombardiji nemaju mjesta.

- U zadnje vrijeme upotrebljavamo sve više riječi kao što su rat, represija, policijski sat, vojska na ulicama, zatvorske kazne, prisiljavamo ljude da stoje u kućama, a onda im kažemo "Nemojte širiti paniku, nema razloga za to" - naglasila je Sršen.

- Nalazimo se u apsurdnoj situaciji, prenosili smo informacije na neadekvatan način. Kada su počeli prvi smrtni slučaj, pričali smo da je to bolest koja pogađa starije, bolesnije, da ne dira mlade niti djecu. Tako su i mladi prihvatili to kao da problem nije njihov a onda smo ustanovili da su oni najveći prenosnici i posebno je visoki postotak onih koji nemaju nikakve simptome i slobodno su šetali okolo - dodala je.

Smatra da ne postoji pravilan protokol koji bi nam rekao kako se treba ponašati jer imamo bitku koja se rješava u tijeku.

- Zajednički neprijatelj je jedna lančana nakupina proteina koja se mjeri u nanometrima - naglasila je.

- Govorili su nam da ćemo nakon 14-15 dana karantene imati rezultate, a vidimo da brojevi rastu, jutros je premijer rekao da do 3.-4. sigurno nećemo prekinuti karantenu. Dakle, ono što smo naučili od Kine je upravo to - ostanak po kućama je jedini način da pokušamo suzbiti zarazu i smanjiti pritisak na zdravstveni sustav. U ovom trenutku druga alternativa ne postoji - poručila je doktorica Sršen.

Na pitanje može li komentirati vijest o lijeku s kojim je izliječen 79-godišnjak, a riječ je o Remdesiviru, doktorica je odgovorila da poznaje taj lijek, da se on upotrebljava u liječenju ebole.

- Opet ćemo živjeti od raznih uluzija, ima tu jako puno protokola, treba se vidjeti koji lijek može imati najbolji efekt - zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!