Kosovo: I dalje barikade na granici, teško do dogovora

01.10.2021.

20:09

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Stanje na Kosovu

Stanje na Kosovu

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Postignuti sporazum o deeskalaciji sukoba između Prištine i Beograda, pozdravio je NATO. Potvrdili su da će KFOR-ove snage osiguravati njegovu provedbu. O tome kakvo je danas ozračje na području na kojem su prisutne KFOR-ove snage, izvijestila je Elizabeta Gojan u Dnevniku HTV-a.

- Ozračje na Kosovu je najjednostavnije opisati kao jedan "status quo", KFOR se rasporedio na granične prijelaze Brnjak i Jarinje, ali se s tog područja ne miču niti kosovski specijalci, niti srpski građani koji su tamo postavili barikade, izvijestila je Elizabeta Gojan.


Čeka se sutrašnji početak povlačenja koji počinje u 8 sati, a do 16 sati se moraju povući obje strane. 


Unatoč naporu EU-a za uspostavu dijaloga između Prištine i Beograda, sukobljene strane ne sjedaju za zajednički stol, one komuniciraju bilateralno s posebnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčákom.


Dijalog su iznudili KFOR, odnosno NATO, EU i Sjedinjene Države. Sukobljene strane će ga iskoristiti kao svoj pobjednički alibi u predizborne svrhe, ali zapravo su i Srbija i Kosovo gubitnici, kaže Gojan.


Ovaj dogovor nije konačan, a on pokazuje da niti kosovski premijer Albin Kurti, niti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nisu spremni postići konačan sveobuhvatan dogovor, pogotovo kada se promatra koliko je vremena izgubljeno na obično pitanje poput automobilskih tablica, ističe Gojan.


Međunarodna zajednica ih treba gurnuti prema konačnom rješenju jer vremena je malo, što je posebno naglasio američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar koji je rekao kako se problem Kosova i ova kriza moraju riješiti u trajanju mandata američkog predsjednika Joea Bidena.


Rusija i Kina kao osvjedočeni saveznici Srbije ne sudjeluju i nemaju nikakav utjecaj u ovim pregovorima jer su iz njih isključeni, izvijestila je Gojan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!