Sporazum Prištine i Beograda o deeskalaciji krize na Kosovu

30.09.2021.

15:36

Autor: M.Š./Hina/HRT

Granica Kosova i Srbije

Granica Kosova i Srbije

Foto: Antonio Ahel / ATAImages

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je u četvrtak da je poslije dvodnevnih intenzivnih pregovora postignut sporazum o deeskalaciji između Prištine i Beograda i daljnjim koracima u rješavanju krize na sjeveru Kosova.

- Imamo dogovor. Poslije dva dana intenzivnih pregovora dogovor o deeskalaciji i daljnjim koracima upravo je postignut. Zahvaljujem Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore u korist građana, objavio je Miroslav Lajčak na Twitteru uz tekst sporazuma od tri točke.

Iz Prištine se za središnji Dnevnik HTV-a javila Elizabeta Gojan.

- Pregovarači Priština i Beograd niti u jednom trenutku nisu sjedili zajedno za stolom u Bruxellesu nego su se bilateralno sastajali s Lajčakom. On je pohvalio njihovu želju za  pregovaranjem jer ono donosi mir na ovo područje. U prvoj reakciji kosovski premijer Kurti je rekao da će se državni simboli Kosova "preljepiti" kada vozila Kosova dođu u Srbiju i obrnuto. On je također naglasio da je srbijanski predsjednik Vučić odbijao pregovore dok se stanje ne vrati na ono prije 20. rujna odnosno prije početka kriza, no to m nije prihvaćeno - pregovori su održani te je naglasio da će se Srbija sada morati navikavati na reciprocitet. 

- Vučić je u Nišu rekao da sporazum ima dobre i loše strane, ali da je za Srbiju najvažnije da se ROSA - policijski specijalci Kosova - povukli s sa Sjevera Kosova i da je osiguran mir. EU je pozdravila ovaj sporazum, rekla je Gojan.

Evo što su o novom sporazumu rekli stanovnici Kosova:

- Oni znaju samo da ratuju, samo da izazivaju rat, nemire, oni misle da su najjači na Balkanu. To je krivica od Vučića, dok je Vučić na vlasti, nikad neće biti mira na Balkanu.

- Najveći uspjeh bio bi kad bi oni imali svoje srpske, a mi svoje kosovske registarske pločice. Ali budući da Srbija ne prihvaća naše registarske pločice, ni mi ne prihvaćamo njihove. Naljepnice nisu najbolje, ali su ipak rješenje.

- Najbolje bi bilo da skinu oni i da skinemo i mi. Naljepnice nisu rješenje, smatra jedan Kosovar.


video thumb

Prvom točkom dogovoreno je da će 2. listopada s prijelaza Jarinje i Brnjak istodobno početi povlačenje specijalnih kosovskih policijskih snaga i srpskih barikada, što bi trebao završiti rano poslijepodne istoga dana.

KFOR će svoje snage rasporediti na administrativnim prijelazima prije povlačenja specijalnih postrojbi i barikada i tu ostati iduća dva tjedna.

Dogovoreno je i da od 4. listopada započne primjena režima naljepnica za registarske tablice, kao privremena mjera dok se ne dođe do trajnog rješenja.

Kao treća točka dogovora, previđa se formiranje radne skupine, koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, a koja će raditi na trajnom rješenju za registarske tablice po EU standardima i praksama.

Prvi sastanak skupine zakazan je za 21. listopada u Bruxellesu, a prvi rezultati će biti predstavljeni za šest mjeseci na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na visokoj političkoj razini.

Krizu na sjeveru Kosova prouzročila je primjena uredbe prištinskih vlasti o privremenim registarskim tablicama za vozila koja dolaze iz Srbije.

Vučić: Došlo do neke vrste kompromisnog rješenja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u četvrtak da je pod okriljem Europske unije "došlo do neke vrste kompromisnog rješenja" između Beograda i Prištine, a SAD su dogovor nazvale važnim uspjehom za odnose dviju strana.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar izjavio je da je danas ostvaren "važan uspjeh" vezan za odnose Srbije i Kosova i ocijenio kako se pokazalo da je dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, "dobar način za postizanje rješenja".

Taj dijalog vodi EU i tako će biti i ubuduće, rekao je Escobar, dodavši da je uloga Sjedinjenih Država da "budu prisutne u regiji".

Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu rekao da će, prema usuglašenom rješenju koje je predložila EU, KFOR svoje snage potom ostaviti na Jarinju i Brnjaku još dva tjedna, dok se od 4. listopada uvodi režim naljepnica, kao privremena mjera do konačnog rješenja o registarskim tablicama, o čemu slijedi nastavak razgovora u Bruxellesu.


Za pronalaženje tog rješenja, kako je rekao, bit će formirana radna skupina od predstavnika Beograda, Prištine i EU, koja će problem pokušati riješiti sukladno europskoj praksi, a prvi sastanak zakazan je za 21. listopada.

- U kompromisnom rješenju EU postoji nešto što je za nas od ključnog značaja i smatram velikim uspjehom srpske strane - uputili su poziv svim stranama da primjene sve potpisane aranžmane, istaknuo je Vučić, objašnjavajući da se to odnosi na formiranje Zajednice srpskih općina.

To nam polako može početi vraćati povjerenje i u europske institucije i u sporazume koje smo postigli, istaknuo je srbijanski predsjednik, ocijenivši kako je EU "nedvosmisleno stavila do znanja da je sljedeća tema pregovora u Bruxellesu Zajednica srpskih općina", ali nije isključio mogućnost "da kosovska strana to odbije".

Vučić je, komentirajući pojedine odredbe dogovora iz Bruxellesa, rekao kako je za Srbiju "iznimno važan odlazak do zuba naoružanih" pripadnika ROSU sa sjevera Kosova i da će to "biti dobar pokazatelj" da će takve akcije, ako ih bude ubuduće, "naići na još jači otpor" većinskog srpskog stanovništva na sjeveru.

Na srpski grb na tablicama vozila iz Srbije bit će u prijelaznom razdoblju do usuglašavanja rješenja stavljane naljepnice, a Vučić navodi kako je taj režim za tablice izdane na Kosovu još ranije inicirala Srbija.

- Mislim da smo reagirali kao država na ozbiljan, odgovoran i pametan način. Jasno smo stavili do znanja i predstavnicima NATO da ćemo, ako bude ugrožena sigurnost naroda, a ne budu reagirali drugi, sami biti u stanju zaštititi svoj narod, naglasio je Vučić.

Na sjeveru Kosova već drugi tjedan traje blokada cesta kod prijelaza Jarinje i Brnjak zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica s oznakom RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Beograd tu uredbu smatra kršenjem Briselskog sporazuma iz 2013. inzistirajući da se sa sjevera povuku specijalne postrojbe kosovske policije ROSU, kao preduvjet nastavku dijaloga o primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. postignutog pod pokroviteljstvom EU-a, poglavito o formiranju Zajednice srpskih općina, čemu se protivi aktualna vlast u Prištini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!