13:18 / 29.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Stanje na sjeveru Kosova nepromijenjeno, diplomatski pokušaji rješavanja krize

Stanje na sjeveru Kosova nepromijenjeno, diplomatski pokušaji rješavanja krize

Stanje na sjeveru Kosova nepromijenjeno, diplomatski pokušaji rješavanja krize

Foto: Laura Hasani / REUTERS

Kriza na sjeveru Kosova ušla je u deseti dan nakon odluke Prištine o zamjeni registarskih tablica za vozila iz Srbije, pri čemu se specijalci kosovske policije (ROSU) ne povlače, ni Srbi ne odustaju od blokade prometa, a KFOR je pojačao ophodnju na tom području.

Istodobno, glavni pregovarači Beograda i Prištine u tehničkom dijalogu Petar Petković i Besnik Bislimi u srijedu će se u Bruxellesu odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom, a trilateralni susret, kako se doznaje od izvora u Uniji, ovisi o tim odvojenim susretima.

Petković i Bislimi trebali bi razgovarati o sljedećim koracima u smirivanju napetosti na sjeveru Kosova, prouzročenim uredbom vlade u Prištini da uvede mjere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije, kojoj se Beograd protivi smatrajući je kršenjem Briselskog sporazuma iz 2013., potpisanog pod okriljem EU-a.

Glavni prioritet jest snižavanje tenzija na sjeveru Kosova, poručio je u srijedu izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar u Bruxellesu, poslije susreta sa specijalnim izaslanikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora s čelnicima pregovaračkih izaslanstava dviju strana Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem, javio je Radio Slobodna Europa.

Lajčak je na Twitteru objavio da su sastanci završeni i da očekuje nastavak razgovora tijekom dana kako bi se aktualna kriza riješila.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen, koja od utorka boravi u posjetu zemljama regije, istaknula je zabrinutost zbog trenutačne krize između Kosova i Srbije te poručila da je sada najvažnije da situacija ne eskalira, a da dvije strane sjednu za pregovarački stol.

Nakon što su u utorak pojačane ophodnje KFOR-a, gradonačelnici četiriju općina na sjeveru, većinski naseljenih Srbima, nisu prihvatili prijedlog KFOR-a da se povuku s ceste i prekinu blokade, a da međunarodne snage zamijene kosovske specijalce na prijelazima.

Njihova je poruka da nisu spremni prihvatiti namjere Prištine da Srbe "stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrijednost moderne Europe desetljećima unazad" i "koja bi morala važiti i za Srbe na ovim prostorima".

U međuvremenu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u srijedu u Beogradu s veleposlanicom Kine Chan Bo koja mu je, prema priopćenju iz njegova ureda, rekla kako "kineska strana pridaje naročitu pažnju trenutačnoj napetoj situaciji" na sjeveru Kosova i smatra da "jednostrano poduzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regije".

Također je navela da Kina "poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije" u pogledu Kosova, uz ocjenu da "međunarodna zajednica treba ravnopravno tretirati sve strane" te da "dvostruki standard nije u korist rješavanja problema".

"Velika podrška NR Kine Republici Srbiji", objavio je na Instagramu Vučić u povodu sastanka s kineskom veleposlanicom.

Srbijanski predsjednik sastao se i s veleposlanikom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji je istaknuo kako "Moskva s velikom zabrinutošću prati situaciju" na sjeveru Kosova.

Ruski veleposlanik istaknuo je da "odgovornost za nastalu krizu leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani", priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Za večeras je najavljen razgovor Vučića s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, koja je jučer počela svoju zapadnobalkansku turneju, a poslije posjeta Tirani i Skoplju, danas na Kosovu razgovara s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!