Zveckanje oružja na granici Kosova i Srbije, EU poziva na nastavak pregovora

27.09.2021.

19:37

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kosovo

Kosovo

Foto: Laura Hasani / Reuters

Sve je napetije na sjeveru Kosova. Već tjedan dana traje kriza vezana uz primjenu privremenih registracijskih oznaka za vozila iz Srbije, a proteklih dana granicu su nadlijetali i srbijanski vojni zrakoplovi.


Zveckanje oružja sve se jače čuje na granici Kosova i Srbije. Blokada prijelaza Jarinje i Brnjak ulazi u drugi tjedan.

Prvo su Srbi sa sjevera Kosova gomilanjem teške mehanizacije, prosvjedovali zbog odluke kosovskih vlasti o zabrani srpskih registracijskih oznaka. Još uvijek su na otvorenom, okupljeni oko šatora. Zatim su na granične prijelaze sa Srbijom, prije tjedan dana, stigle i specijalne policijske postrojbe Kosova.

Njih su tijekom vikenda više puta nisko nadlijetali avioni Vojske Srbije. U blizinu Jarinja stigli su i američki, poljski i kanadski vojnici misije KFOR-Aa.

Vojska Srbije prebacuje svoje snage na spornu granicu. Sada je 2 kilometra od Jarinja. Prema naredbi predsjednika Aleksandra Vučića, postrojba u Raškoj je u stanju visoke pripravnosti.

On je potvrdio da je razgovarao s čelnicima NATO-a koji su ga uvjerili da će zaštiti srpsko stanovništvo te poručio da neće čekati duže od 24 sata na reakciju tog vojnog Saveza.

- Jedino rješenje je povlačenje i to je zahtjev VNS, povratak na staro stanje, povlačenje svih snaga na sjeveru Kosova i Metohije, povratak na pređašnje stanje, a onda da idemo u Brisel i pregovaramo, i ako možemo, dogovorimo se, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

- Spreman sam ukloniti ovu mjeru u bilo koje vrijeme, ako Srbija ima volju prestati prisilno uklanjati kosovske tablice za vozila koja ulaze u Srbiju, rekao je Albin Kurti, premijer Republike Kosovo, prije nekoliko dana.

Nakon sastanka sa zapovjednikom KFOR-a, premijer Kosova Albin Kurti izjavio je kako nema informacije da se ta vojna misija sprema na intervenciju.. No, neki kosovski mediji tvrde da će KFOR nadgledati sporne granične prijelaze na sjeveru Kosova.

Premijer Kurti susreo se i s albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je gomilanje srpske Vojske ocijenio „teatralnim."

- Ti manevri zapravo ne štite srpske građane na sjevernom Kosovu, kako tvrdi službeno beogradsko vodstvo, pa čak i neki duhovi vojnih generala poraženih na bojnom polju prije više od 20 godina, koji su izgleda ustali iz groba s tvrdnjom da se štiti integritet i sigurnost srpskih građana na Kosovu, rekao je Edi Rama, premijer Republike Albanije.

Europska unija obje strane poziva u Bruxelles na nastavak pregovora.

- Napredak znači deeskalaciju, jer ovo što se trenutačno događa nije dobro za narod na Kosovu, nije dobro za narod u Srbiji, a isto tako nije dobro za regiju, rekao je Peter Stano, glasnogovornik visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josepa Borrella.

Odluka Vlade Kosova nameće načelo reciprociteta zahtijevajući uklanjanje srpskih tablica i njihovu zamjenu privremenim kosovskim. Oni koji voze automobile s kosovskim tablicama na to su prisiljeni već dva desetljeća prilikom ulaska u Srbiju. Također moraju platiti pristojbu za osiguranje.

Naime, Srbija ne priznaje niti Republiku Kosovo niti registracijske za suvereno Kosovo, oznake sa slovima RKS.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!