Stoltenberg: Konstruktivni razgovori Turske, Švedske i Finske

20:06 / 20.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Razgovori organizirani u ponedjeljak u sjedištu NATO-a između Turske, Švedske i Finske kako bi se pronašlo rješenje za blokadu koju postavlja Ankara pristupu dvije zemlje Savezu bili su "konstruktivni" i nastavit će se, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Turska ima legitimne strahove za svoju sigurnost kada se radi o terorizmu, na koje moramo odgovoriti. Nastavit ćemo dakle razgovore... i s nestrpljenjem očekujem da se što je prije moguće pronađe rješenje", rekao je Stoltenberg u priopćenju.

Turska je također objavila da će se razgovori nastaviti, ali i naglasila da samit NATO-a u Madridu sljedeći tjedan nije krajnji rok za donošenje rješenja.

- Razgovori će se nastaviti. Nastavak ovisi o koracima koje će oni poduzeti, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin. 

Finska i Švedska aplicirale su za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine koja je počela 24. veljače.

Ali njihov put naišao je na protivljenje Turske, koja kaže da Helsinki i Stockholm podupiru kurdske militante i uvedeni embargo na oružje Ankari.

Kalin je rekao da Ankara očekuje da prije svega Švedska poduzme hitne korake glede djelovanja militantne skupine Radničke stranke Kurdistana (PKK) u zemlji te dodao da će bilo kakav napredak te zemlje u približavanju NATO-u "sada ovisiti o smjeru i brzini kojom će te zemlje poduzeti korake".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!