22:50 / 05.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Stoltenberg kritizira pokušaje formiranja alternative NATO-u

-

-

Foto: - / -

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je u utorak u Washingtonu zemlje koje žele ojačati europsku obranu i naglasio da osnivanje "konkurentskih" struktura NATO-u može dovesti do slabljenja i podjele Sjevernoatlantskog saveza.

U vrijeme sastanka Europske unije u Sloveniji, Stoltenbergu je na konferenciji na sveučilištu Georgetown u Washingtonu postavljeno pitanje o posljedicama sporazuma AUKUS između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije na transatlantske odnose.

- Razumijem da je Francuska razočarana budući da je Canberra nakon AUKUS-a raskinula 'mega ugovor' o kupovini francuskih podmornica. Istovremeno, saveznici su složni u vezi našeg glavnog cilja da moramo ostati ujedinjeni, rekao je. Dodao je kako ne vjeruje u napore stvaranja nečega izvan okvira NATO-a, što bi konkuriralo ili zamijenilo NATO.

Norvežanin Stoltenberg je u poruci za 27 šefova država i vlada okupljenih na Brdu kod Kranja naglasio da 80 posto potrošnje za obranu NATO-a osiguravaju zemlje koje nisu članice EU-a.

- To su svakako Sjedinjene Države, ali i drugi saveznici. Ali i geografija je važna, Turska na jugu, Norveška i Island na sjeveru i Sjedinjene Države, Kanada i Velika Britanija na zapadu. Ako pogledate zemljovid oni su važni za zaštitu cijele Europe, poručio je.

- Svaki pokušaj slabljenja transatlantske veze stvaranjem alternativnih struktura, govoreći da se možemo sami snaći, ne samo da će oslabiti NATO, već i podijeliti Europu", upozorio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!