10:33 / 05.10.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Brdo kod Kranja: EU čelnici okupili se na neformalnoj večeri

Neformalni sastanak europskih lidera u Sloveniji

Neformalni sastanak europskih lidera u Sloveniji

Foto: Dnevnik 3 / HTV

U Sloveniji, koja predsjeda Europskom unijom, u Brdu kod Kranja, na neformalnoj su se večeri okupili šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije, na kojoj je i premijer Andrej Plenković. Raspravljali su o ulozi Europske unije na međunarodnoj sceni i odnos prema Kini i Sjedinjenim Državama.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će se krajem mjeseca na sastanku G20 u Rimu sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi razmotrili mogućnost za nastavak suradnje nakon raskola oko vojnog saveza s Australijom. Predsjednik Europskog vijeća Carles Michel rekao je kako EU treba pokazati kolektivnu inteligenciju kako bi u takvim situacijama mogla oblikovati europski odgovor. Istaknuo je značaj jedinstva, javio je za Dnevnik 3 novinar Gordan Žvanović. 

Sutra će se u Brdu kod Kranja održati sastanak na vrhu EU - Zapadni Balkan, čelnici zemalja EU razgovarat će s kolegama iz jugoistočne Europe o većem angažmanu EU oko obnove gospodarstva dijela te regije, o jačanju političkog dijaloga te regionalnoj i sigurnosnoj suradnji. 

Premijer Plenković je sudjelovao na sastanku na vrhu Europske pučke stranke i sastao se s albanskim premijerom Albinom Kurtijem i potom otputovao u Brdo kod Kranja gdje je neformalni sastanak Europskog vijeća. 27 čelnika zemalja članica raspravlja o ulozi EU na međunarodnoj sceni u kontekstu nedavnih događaja u Afganistanu, Indo Pacifičkom području te odnosa EU s Kinom i SAD-om. U fokusu je i energetska kriza zbog rasta cijena energenata. Izvijestio je za središnji Dnevnik Gordan Žvanović.

- Pozicija HR je vrlo jasna mi podržavamo europsku perspektivu i proces proširenja na nama susjedne zemlje. Smatramo da je to izrazito važno da tu poruku moramo snažno poslati i danas, to smo učinili i u zagrebu prije godinu i pol. Očekujem da će deklaracija koja je manje više dogovorena ostati tog sadržaja, Mislim da je to mali doprinos u pravom smjeru. Nekakvu vremensku odrednicu do kada bi te zemlje trebale zaista postati članice unije mislim da u ovom trenutku po svemu ovome što ja znam i što čujem niej realno očekivati u ovakvom tekstu ali dovoljan je signal bio i ovo što se napravilo sada, naglasio je premijer Andrej Plenković.U centru Ljubljane okupili su se prosvjednici glede epidemioloških mjera, covid potvrda i cijepljenja. To su prosvjedi koji se već duže vrijeme održavaju srijedom, međutim, prosvjednici su iskoristili medijsku pozornost glede samita. Prosvjednici su se na sva ograničenja oglušili, tako da ih je policija morala rastjerati koristeći suzavac i vodene topove, a dio prosvjednika je i uhićen. Po prvi puta zabranjeno je kretanje javnim prostorom u određenim dijelovima grada.

Najviše slovensko odlikovanje za Angelu Merkel

Slovenski predsjednik Borut Pahor primio je u Brdu kod Kranja njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja odlazi u mirovinu. Dodijelio joj je najviše slovensko odlikovanje, Orden za izvanredne zasluge, za produbljivanje svestranih odnosa između Slovenije i Njemačke i vjerodostojno europsko vodstvo.

- Odlikovanje koje ste mi dodijelili zalog je meni i budućim njemačkim vladama da težimo produbljivanju odnosa između naših zemalja i naših građana. Završila bih s osobnom notom. Vi ja i smo uvijek dobro surađivali, čak i kad smo imali različita politička stajališta. Mi dolazimo iz različitih političkih grupacija, a naša je suradnja uvijek bila plodonosna, poručila je njemačka kancelarka na odlasku. 

Strateška diskusija o ulozi Unije na međunarodnoj sceni

Na sutrašnjem summitu na Brdu kod Kranja neočekuje se konkretan ishod, ali se "lideri prvi put susreću od lipnja i uzimajući u obzir što se sve dogodilo, čini se da je to bilo davno", kazao je za AFP. Na neformalnoj večeri u utorak održat će se "strateška diskusija o ulozi Unije na međunarodnoj sceni", navodi se u pozivnom pismu koje je poslao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

Očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron opet upozoriti europske lidere da blisku povezanost s Washingtonom više ne treba uzimati kao činjenicu, nakon što je australsko otkazivanje unosnog ugovora o kupnji francuskih podmornica uslijed sklapanja obrambenog saveza s Londonom i Washingtonom, pogoršalo francusko-američke odnose.

Solidarnost s Francuskom zbog debakla s podmornicama


Europski partneri izrazili su solidarnost s Francuskom, ali različitog intenziteta. Baltičke i nordijske zemlje nevoljko kritiziraju SAD, smatrajući Washingtonom zaštitnikom protiv Rusije. Debakl s podmornicama dogodio se nekoliko tjedana nakon američkog povlačenja iz Afganistana i povratka talibana na vlast, što je također iznenadilo zemlje EU-a.

U sklopu NATO-a članice EU-a su slale svoje vojnike u Afganistan, dok je Europska unija bila jedan od glavnih donatora svrgnute afganistanske vlade. EU je ranije poručio da neće priznati talibansku vladu, dok razvojnu pomoć uvjetuje poštivanjem ljudskih prava. Navedeni su događaji dali poticaj zagovarateljima stvaranja europske vojske, pri čemu je Francuska predvodnik.

Odnosi s Pekingom

Odnos s Pekingom dodatno je zakompliciralo zamrzavanje investicijskog sporazuma EU-a i Kine koji je ponajviše željela Njemačka. Sporazum je zamrznut nakon što je Kina uvela sankcije protiv pet europarlamentaraca, tri zastupnika u nacionalnim parlamentima, dva znanstvenika te protiv četiri europska entiteta, pošto je EU uveo sankcije četvorici kineskih dužnosnika i jednoj državnoj kompaniji zbog uključenosti u kršenje prava Ujgura, muslimanske manjine na zapadu Kine.

Europski odgovor na rast cijena energenata

Španjolska će na sastanku istaknuti temu europskog odgovora na rast cijena energenata, dok će Francuska, Grčka i Poljska također tražiti mjere u tom pogledu. Očekuje se da će Europska komisija u utorak ponuditi kratkoročna rješenja za energetsku krizu, dok se dublja rasprava europskih čelnika očekuje na samitu 21.-22. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!