Stoltenberg: Treba se pripremiti na dugotrajni rat

06.04.2022.

17:05

Autor: HRT/Hina

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Yves Hrman / Reuters

Nema naznaka da je ruski predsjednik Vladimir Putin odustao od ambicija da kontrolira cijelu Ukrajinu i da preuredi međunarodni poredak. Stoga se treba pripremiti na dugotrajni rat, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Bruxellesu, uoči večerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a. 

Stoltenberg je istaknuo da članice NATO-a podržavaju Ukrajinu, da trebaju ustrajati po pitanju sankcija protiv Rusije te jačati obranu i sposobnost odvraćanja jer rat može dugo trajati. Glavni tajnik je istaknuo da svi saveznici podržavaju nastojanja da se utvrde sve činjenice o zvjerstvima koje su ruski vojnici počinili u Ukrajini i da se počinitelji privedu pravdi i kazne.

Ministri vanjskih poslova 30 država članica NATO-a razgovarat će večeras i sutra o daljnjoj pomoći Ukrajini, slanju protutenkovskog oružja, protuzračnih sustava, o kibernetičkoj pomoći i opremi za zaštitu od kemijskih i bioloških prijetnji.

U četvrtak će im se pridružiti ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba koji će ih izvijestiti o posljednjem razvoju događaja, uključujući i o pregovorima između Kijeva i Moskve. Na sastanku će također sudjelovati i Finska, Švedska, Gruzija i Europska unija, kao i partneri azijsko-pacifičkog područja Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Stoltenberg je ponovio da je NATO spreman primiti u članstvo Finsku i Švedsku ako one to zatraže.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!