NATO ne isključuje odvojeno primanje Švedske i Finske

14.02.2023.

Zadnja izmjena 12:02

Autor: M.M./Hina/HRT

Ministri obrane NATO-a u Bruxellesu

Ministri obrane NATO-a u Bruxellesu

Foto: Johanna Geron / Reuters

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da radi na tome da Turska i Mađarska ratificiraju protokole o pristupanju Švedske i Finske NATO-u "što je moguće prije", ne isključujući mogućnost da te dvije države uđu u Savez odvojeno.

- Glavno pitanje nije hoće li pristupanje Finske i Švedske biti ratificirano zajedno, nego da to bude što prije, rekao je na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

- Uvjeren sam da će pristupanje obiju zemalja biti ratificirano i naporno radim na tome da to bude što je moguće prije, rekao je.

Čelnici 30 zemalja članica NATO-a odlučili su pozvati Švedsku i Finsku u članstvo na summitu u Madridu u srpnju 2022. Protokole o pristupanju dviju zemalja ratificiralo je 28 zemalja, podsjetio je. Samo Turska i Mađarska još nisu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je početkom veljače prvi put da bi turski parlament mogao ratificirati pristupanje Finske NATO-u bez Švedske.

Odluka švedskih vlasti da dopuste prosvjed ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu na kojem je zapaljen Kuran izazvao je bijes Ankare.

Većina Finaca podržava da njihova zemlja uđe u NATO ne čekajući Švedsku. No čelnici dviju zemalja žele zajedno ući u NATO.

Organizacija predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj u svibnju mogla bi odgoditi ratifikaciju jer parlament prestaje raditi u ožujku. No izbori bi mogli biti odgođeni zbog potresa na jugu zemlje.

Švedska i Finska već su jako integrirane u NATO. Sudjeluju na svim sastancima uključujući vojni odbor i dobile su sigurnosna jamstva SAD-a, Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Poljske i Nizozemske do ulaska u Savez.

Pistorius: Njemačka obučava 1200 ukrajinskih vojnika


Njemački ministar obrane Boris Pistorius naglasio je u četvrtak važnost pružanja obuke i streljiva ukrajinskoj vojsci usred rasprave o potencijalnoj opskrbi Kijeva borbenim zrakoplovima.

- Samo je Njemačka do sada osigurala posebnu obuku za 1200 ukrajinskih vojnika na sustavima naoružanja, rekao je.

Pistorius je rekao da je "veliki izazov u sljedećih nekoliko mjeseci" za Ukrajinu ne izgubiti zračni prostor od ruskih zračnih snaga i izbjeći još jače bombardiranje te napade na kritičnu infrastrukturu.

Njemački ministar obrane pozvao je obrambenu industriju da pojača kapacitete za proizvodnju streljiva.

Stoltenberg: Pošaljite Ukrajini više oružja i streljiva


Glavni tajnik NATO-a pozvao je i da se Ukrajini pošalje više streljiva i oružja dok Rusija pojačava pritisak malo prije prve godišnjice svoje invazije punog opsega.

- Ne vidimo znakove da se predsjednik Putin priprema za mir, rekao je Stoltenberg.

- Ono što vidimo je suprotno. On se priprema za novi rat, nove ofenzive i nove napade, dodao je, stigavši na sastanak pod vodstvom SAD-a za koordinaciju isporuka oružja Ukrajini.

Stoltenberg je pozvao članice i partnere NATO-a da isporuče više streljiva i da brzo isporuče već obećano oružje.

Dodao je da opskrba Ukrajine borbenim zrakoplovima nije najhitnije pitanje, ali je priznao da je podrška Ukrajini evoluirala tijekom proteklih mjeseci.

Ministri obrane NATO-a raspravljat će kasnije u utorak o tome da se poveća proizvodnja streljiva kako bi se zadovoljile potrebe Ukrajine i obnovile domaće zalihe, rekao je Stoltenberg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!