Stoltenberg: Ukrajina neće u Vilniusu dobiti formalnu pozivnicu za NATO

19.06.2023.

13:54

Autor: HRT/Hina/Reuters

Jens Stoltenberg i Olaf Scholz

Jens Stoltenberg i Olaf Scholz

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Čelnici NATO-a neće uputiti formalni poziv Ukrajini da se pridruži savezu na summitu u Vilniusu sredinom srpnja, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.

Upućivanje službenog poziva prvi je korak u procesu pristupanja Sjevernoatlantskom savezu. Stoltenberg je dodao da će čelnici saveza razgovarati o tome kako Ukrajinu približiti NATO-u. Upozorio je i protiv prihvaćanja zamrznutog sukoba u Ukrajini u zamjenu za prekid rata.

- Svi želimo da ovaj rat završi, ali pravedan mir ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvaćanje dogovora koji diktira Rusija, rekao je.

Stoltenberg se osvrnuo i na stanje na Kosovu, pozvavši sve strane da zaustave bilo kakvu daljnju esklalaciju i odmah se vrate dijalogu koji vodi EU.

- Naše snage, KFOR; nastavit će poduzimati sve potrebne mjere kako bi zajamčile sigurno opkruženje, dodao je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku pozvao je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija na krizni sastanak u Bruxelles sljedeći tjedan. Međutim, nijedan od njih dvojice dosad nije potvrdio da će se odazvati pozivu. 

Srbija u pritvoru drži kosovska tri policajca, uhićena u srijedu. Priština taj čin opisuje kao otmicu, a Beograd tvrdi da je riječ o terorističkoj bandi koja je prešla na teritorij Srbije, što kosovske vlasti odbacuju. Vlada u Prištini u srijedu je zabranila ulazak srpske robe na Kosovo zbog uhićenja policajaca, što je Beograd ocijenio suprotnom "svim europskim principima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!