Stotinu novih zaraza omikronom svake 3 sekunde

24.01.2022.

21:39

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Cijeli svijet na nogama zbog omikrona

Cijeli svijet na nogama zbog omikrona

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Omikron stvara probleme diljem svijeta. Do sada je njime zaraženo više od 80 milijuna ljudi. Iako se nagovještava da je omikron put prema kraju pandemije, iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da bi takav zaključak mogao biti opasan.


Svake 3 sekunde 100 novih slučajeva zaraze omikron-varijantom - prosjek je to koji je prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji proteklog tjedna. Otkako je taj novi soj koronavirusa prvi put identificiran prije samo devet tjedana, zabilježeno je više od 80 milijuna oboljelih - više nego u cijeloj 2020. 

- Postoje različiti scenariji kako bi se pandemija mogla odigrati i kako bi akutna faza mogla završiti, no opasno je pretpostaviti da će omikron biti posljednja varijanta ili da smo u završnici. Baš suprotno. Globalno gledano, uvjeti su idealni da se pojavi više varijanti. Da bismo promijenili tijek pandemije, moramo promijeniti uvjete koji je pokreću, upozorava Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

U Francuskoj na snazi nova propusnica 

Nova zdravstvena propusnica, koja poništava prethodnu, od danas je obvezna za sve Francuze starije od 16 godina žele li ući na javna mjesta - u barove, restorane, kina i kazališta, ali i javni prijevoz te međugradske vlakove. Dio je to nastojanja predsjednika Emmanuela Macrona da dovoljno oteža život manjini necijepljenih i primora ih na cijepljenje.


Putnici koji u Englesku stižu iz inozemstva više se neće morati testirati na COVID - ako su cijepljeni. Vlada premijera Borisa Johnsona tvrdi da je promjena pravila osmišljena kako bi pokazala otvorenost zemlje za posao i turizam.

- Imamo najotvorenije gospodarstvo i društvo u Europi te, iako moramo biti oprezni jer prolazimo kroz val omikrona, brojevi su sve bolji. Time što činimo u području putovanja želimo pokazati da je ova zemlja otvorena za posao i putnike, poručio je premijer Boris Johnson.

Premijer Johnson suočen je s istragom nakon niza skandala koji uključuju i zatvorene zabave u njegovoj rezidenciji u Downing Streetu 10. Rezultati tzv. "Grey izvještaja" bit će poznati potkraj tjedna.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!