07:18 / 24.01.2022.

Autor: HRT/V.G.

U posljednja 24 sata 1.831 novi slučaj zaraze koronavirusom

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Robert Anic/ Ivo Cagalj/ Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 1.831 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 57.073. Među njima je 1.926 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 198. Preminule su 44 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 878.891 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 13.451 preminulo, ukupno se oporavilo 808.367 osoba od toga 8.301 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 42.037 osoba.

Do danas je ukupno testirano 4.114.212 osoba, od toga 4.315 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 23.1.2022 utrošeno je 5.046.209 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,40% ukupnog stanovništva, odnosno 67,13% odraslog stanovništva. Na dan 23.1.2022 utrošeno je 1.009 doza cjepiva, a od toga je 148 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 23. 1. 2022 2.288.744 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.196.911 osoba (2.002.065 osoba cijepljeno s dvije doze te 194.846 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 64,60% odraslog stanovništva. 

Most predao potpise za referendum

Most je u utorak nešto iza podneva u Hrvatskom saboru predao potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor.

Objavili su da imaju 410. 533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

HZJZ najavljuje nove mjere

HZJZ zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom među djecom najavljuje nove mjere, potvrdila je to za HRT Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

- Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom, i to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena. Preporuka je da se sva djeca u dobi od pet i više godina cijepe. Svoj djeci preporučujemo cijepljenje i da prime dvije doze. Tu ćemo novost danas objaviti, najavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

U Međimurskoj županiji pandemija je na vrhuncu, istaknula je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo te županije u našem Studiju 4.

- Mi imamo odmak od tjedan ili 10 dana od ostatka Hrvatske, posebno Zagreba i Splita, s porastom pozitivnih uzoraka. Jučer odnosno u subotu smo od 734 testirana imali 474 pozitivne osobe. Naši udjeli pozitivnih kreću se preko 60 posto, a mislim da će se takav trend nastaviti i u ovom tjednu. Tek iza ovog tjedna možda možemo očekivati lagani pad u broju novooboljelih, rekla je Marina Payerl-Pal.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Mato Lukić potvrdio je u ponedjeljak povećanje broja hospitaliziranih osoba na području Osječko-baranjske županije.

- Iako se povećava broj oboljelih, imamo manji broj hospitaliziranih. Dnevni peosjek hospitaliziranih prošlog je 109 što predstavlja pad od 8,26 posto, rekla je Danijela Lakošeljac, epidemiologinja, ZJZ Primorsko-goranske županije.

U našoj emisiji "U mreži prvog" raspravljalo se o mogućem ublažavanju mjera i situaciji u školama. Sve je više učenika koji su zaraženi ili su u samoizolaciji, pa se nameće pitanje treba li mijenjati pravila izolacije u školama? Evo što su rekli stručnjaci:

Ovaj tjedan u Hrvatsku dolaze nove, veće količine brzih antigenskih testova - prema informacijama iz veledrogerija, između 200 i 300.000 komada - pa ne bi trebalo biti problema u opskrbi ljekarni, doznaje se u ponedjeljak od predsjednice Hrvatske farmaceutske komore Ane Soldo.

Zaraze koronavirusom po županijama:

U Virovitičko-podravskoj županiji zabilježena su 72 nova slučaja 
● U Osječko-baranjskoj županiji potvrđena su 124 nova slučaja zaraze
● U Ličko-senjskoj županiji zabilježena su 182 nova slučaja
● U Šibensko-kninskoj županiji je šest novooboljelih
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji je četvero novozaraženih

● U Primorsko-goranskoj županiji je 65 novozaraženih

● U Zadarskoj županiji je 95 novozaraženih
● U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 618 novih slučajeva
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 11 novih slučajeva
U Istarskoj županiji 99 novih slučajeva
U Požeško-slavonskoj županiji je 86 novozaraženih
U Varaždinskoj županiji je 170 novih slučajeva zaraze

● U Sisačko-moslavačkoj županiji pet je novozaraženih osoba

● U Bjelovarskoj-bilogorskoj tri su nova slučajeva zaraze
● U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih slučajeva
● U Međimurskoj županiji sedam novozaraženih
● U Karlovačkoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva
● U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 54 novozaraženih
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 60 novooboljelih

WHO: Omikron bi mogao donijeti kraj pandemije

Iz europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da je omikron označio početak nove faze u pandemiji COVID-a, a možda i njezin kraj u Europi. Dodaju da bi se do ožujka njime moglo zaraziti 60 posto Europljana. Budući da se omikron vrlo brzo širi, Europa se ne bi trebala fokusirati na mjere vezane za zaustavljanje širenja zaraze, nego nastojati što više smanjiti poremećaje u bolnicama, školama i gospodarstvu.


Kod vrlo male djece omikron-varijanta koronavirusa uzrokuje manje tešku bolest u odnosu na delta-varijantu, prema novom američkom istraživanju.

Znanstvenici su otkrili da su djeca zaražena tijekom vala uzorkovanog omikronom imala 29% manji rizik od posjeta hitnoj službi, 67% manji rizik od hospitalizacije, 68% manji rizik da im je potrebna intenzivna njega i 71% manji rizik od potrebe za strojevima za disanje u usporedbi s djecom zaraženom deltom.


Kada je delta-varijanta koronavirusa prevladavala u SAD-u, oni cijepljeni dvjema dozama Moderne imali su manju vjerojatnost da će se zaraziti te nešto manju vjerojatnost za hospitalizaciju od onih koji su dobili dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech, pokazalo je veliko istraživanje.

Prosvjedi protiv COVID mjera

I ovoga vikenda prosvjedovalo se u Bruxellesu zbog protuepidemijskih mjera. Okupilo se oko 50 tisuća ljudi, ne samo iz Belgije nego i Nizozemske, Poljske, Rumunjske. Ponovno su se usprotivili COVID potvrdama koje su - među ostalim - potrebne za ulazak u restorane i za kulturne događaje. Došlo je i do sukoba. Prosvjednici su bacali baklje, a policija je njih napala suzavcem i vodenim topovima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!