14:30 / 10.07.2020.

Autor: Hina

Stručnjaci WHO-a otišli u Kinu istražiti porijeklo koronavirusa

Eduardo Ruiz/Pixabay

Eduardo Ruiz/Pixabay

Foto: - / -

Vjeruje se da se virus lani proširio s tržnice u središnjem kineskom gradu Wuhanu prijenosom s divlje životinje na ljude.
Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otputovali su u Kinu kako bi organizirali istragu o porijeklu novog koronavirusa koji je izazvao globalnu pandemiju, objavila je glasnogovornica.

Vjeruje se da se virus lani proširio s tržnice u središnjem kineskom gradu Wuhanu prijenosom s divlje životinje na ljude.

- Dva znanstvenika WHO-a, stručnjaka za zdravlje životinja i epidemiologiju, radit će s kineskim kolegama kako bi odredili obim i smjer istrage - rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris na brifingu za novinare u Ženevi.

- Jedno od najvećih pitanja na koje bi svi željeli doznati odgovor, a zato i šaljemo stručnjaka za zdravlje životinja jest doznati je li virus prešao sa životnjskih vrsta na čovjeka i s kojih vrsta - rekla je Harris.

- Znamo da je vrlo sličan virusu u šišmiša, no je li postojala još neka posredna vrsta ili vrste? To je pitanje na koje svi trebamo znati odgovore - rekla je.

Američki predsjednik Donald Trump i državni tajnik Michael Pompeo kazali su da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, iako za takve tvrdnje, koje Kina odlučno odbacuje, nisu dali nikakvih dokaza.

Znanstvenici i američke obavještajne agencije kažu da virus potječe iz prirode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!