13:36 / 10.03.2021.

Autor: Hina/Reuters

Studija: Britanska varijanta koronavirusa znatno smrtonosnija

Novi soj koronavirusa

Novi soj koronavirusa

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Visokozarazna varijanta koronavirusa koja se proširila svijetom nakon što je otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je između 30 i 100 posto od ostalih varijanti virusa, objavili su britanski znanstvenici.

Rezultati istraživanja kojim se uspoređivala stopa smrtnosti među stanovnicima Velike Britanije zaraženima novom varijantom virusa SARS-CoV-2, poznatom kao B.1.1.7, u odnosu na stopu među zaraženima drugim sojevima, pokazali su da je smrtnost od nove varijante "znatno veća", objavili su znanstvenici.


Varijanta B.1.1.7 prvi je put otkrivena u Velikoj Britaniji u rujnu 2020. godine, a od tada je potvrđena u više od 100 zemalja.

U svom genetskom kodu ta varijanta ima 23 mutacije, što je relativno velik broj promjena, a neke od njih sposobnije su za brže širenje.


Britanski znanstvenici kažu da je između 40 i 70 posto zaraznija od ranije dominantnih varijanti cirkulirajućeg koronavirusa.

Rezultati britanske studije, objavljeni u srijedu u stručnome časopisu British Medical Journal, ukazuju na to da je infekcija novom varijantom dovela do 227 smrtnih slučajeva na uzorku od 54.906 pacijenata oboljelih od covid-19, u usporedbi sa 141 smrtnim slučajem na istom broju pacijenata zaraženih drugim varijantama koronavirusa.


- U kombinaciji sa sposobnošću bržeg širenja, varijanta B.1.1.7 predstavlja prijetnju koju trebamo ozbiljno shvatiti, izjavio je Robert Challen, znanstvenik sa sveučilišta Exeter i jedan od koautora studije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!