10:25 / 06.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Studija: Covid-19 povećava rizike za hospitalizirane zbog moždanog udara

Covid-19 povećava rizike za hospitalizirane zbog moždanog udara

Covid-19 povećava rizike za hospitalizirane zbog moždanog udara

Foto: Ilustracija / Pixabay

Koronavirusna bolest povećava rizike od smrti u bolnici kod osoba hospitaliziranih zbog moždanog udara, pokazalo je novo američko istraživanje.

Pacijenti oboljeli od covida-19 imaju veće izglede za teži moždani udar, kao i za novi moždani udar tijekom hospitalizacije, izvijestili su znanstvenici u časopisu Stroke.

Oni su proučavali gotovo 42 000 pacijenata koji su stigli u 458 bolnica s ishemijskim moždanim udarom, izazvanim začepljenjem arterija koje dovode krv u mozak.

Oko tri posto tih pacijenata bilo je pozitivno na covid-19. Oni su prosječno u bolnicu stizali podjednako brzo kao i pacijenti koji nisu oboljeli od covida-19.

Nakon toga stvari bi se usporile za zaražene koronavirusom.

- Vjerojatno zbog potrebe za korištenjem osobne zaštitne opreme i drugih preventivnih mjera koje provode zaposlenici bolnica trebalo je više vremena da oboljeli od covida-19 dobiju terapiju za razbijanje ugrušaka, kaže koautor studije dr. Gregg Fonarow sa Sveučilišta California u Los Angelesu.

Studijom se nije moglo dokazati da su odgode u terapiji izazvale lošiji ishod za oboljele od covida-19.

No, Fonarow kaže da ta otkrića sugeriraju da postoji potreba dodatnog osnaživanja protokola za osobe pogođene moždanim udarom kako bi se osigurala pravodobna dijagnoza i brzo liječenje osoba s ishemijskim udarom uz istodobnu zaštitu zdravstvenog osoblja od izlaganja koronavirusu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!