Studija: Učinkovitost Pfizera u sprečavanju hospitalizacije adolescenata 93 posto

20.10.2021.

10:15

Autor: Hina/HRT/D.D.

ilustracija

ilustracija

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Učinkovitost Pfizerova cjepiva u sprečavanju hospitalizacije zbog covida-19 iznosi 93 posto kada su posrijedi adolescenti u dobi od 12 do 18 godina, pokazalo je novo istraživanje.

U sklopu studije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) znanstvenici su proučili zdravstveno stanje 464 hospitaliziranih pacijenta u dobi od 12 do 18 godina, od kojih je 179 bolovalo od covida-19, a 285 ih je bilo hospitalizirano iz drugih razloga.


Od spomenutih 179 hospitaliziranih zbog covida-19, 97 posto ih nije bilo cijepljeno, a većina je bolovala od najmanje jednog pridruženog oboljenja, bolesti ili stanja koje postoje zajedno s glavnim oboljenjem ili osnovnom bolešću kod istog bolesnika. 


Autori istraživanja ističu da ova studija ukazuje na "važnost cijepljenja koje može zaštititi američke adolescente od razvoja težeg oblika covida-19".


- Podaci ukazuju i na to da bi povećan broj cijepljenih u ovoj dobnoj skupini mogao smanjiti učestalost teškog oblika covida-19 u Sjedinjenim Državama, tvrde autori.


Studija je pokazala da se učinkovitost Pfizerova cjepiva neznatno razlikuje među mlađim dobnim skupinama - 91 posto je učinkovita među mladima u dobi od 12 do 15 godina i 94 posto u onih od 16 do 18 godina. Podaci CDC-a pokazuju i da je od kolovoza 2020. zbog covida hospitalizirano više od 65.000 djece i mladih, a gotovo 700 ih je umrlo od posljedica ove bolesti.


Autori studije istaknuli su da je "ključno donijeti preventivne mjere koje će utjecati na smanjenje učestalosti teškog oblika covida među adolescentima, a to uključuje i cijepljenje", osobito s obzirom na to da se sve više djece 'fizički' vraća u školske klupe.


Istraživanje pokazuje da je, zaključno s ponedjeljkom, potpuno cijepljeno samo 46 posto djece od 12 do 15 godina i 54 posto onih od 16 do 17 godina. Prošli je tjedan Pfizer od saveznih regulatora zatražio odobrenje hitne upotrebe cjepiva i za djecu u dobi od 5 do 11 godina.


- S obzirom na to da je broj novih slučajeva zaraze covidom u Sjedinjenim Državama i dalje vrlo visok, ovi su rezultati važan korak u sklopu naših kontinuiranih napora u borbi protiv covida-19, stoji u priopćenju američkoga farmaceutskog diva.


Odluka Uprave za hranu i lijekove (FDA) mogla bi biti poznata već do 31. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!