Sudac u Teksasu zabranio pilulu za pobačaj

08.04.2023.

13:12

Autor: HRT/Hina/D.M.

Ispred suda u Texasu prosvjedovale su žene

Ispred suda u Texasu prosvjedovale su žene

Foto: Annie Rice / Reuters

Američki sudac u saveznoj državi Teksas suspendirao je odobrenje pilule za pobačaj mifepriston staro dva desetljeća, dok sudski postupak utvrđivanja njezine zakonitosti i dalje traje, što predstavlja novi udarac reproduktivnim pravima u Sjedinjenim Državama.

Istodobno, sudac u saveznoj državi Washington u petak je izdao naizgled proturječan nalog kojim se regulatorna tijela na saveznoj razini sprečava da mijenjaju dostupnost istog abortivnog sredstva.

Odluka na 67 stranica koju je donio okružni sudac Matthew Kacsmaryk u teksaškom gradu Amarillu neće stupiti na snagu tjedan dana kako bi se administraciji predsjednika Joe Bidena dalo dovoljno vremena da uloži hitnu žalbu, što je američko ministarstvo pravosuđa najavilo.

Kacsmarykova odluka predstavlja preliminarni nalog kojim bi se praktički zabranila prodaja mifepristona, dok u njegovoj sudnici i dalje traje parnica koju su protiv Agencije za hranu i lijekove (FDA) pokrenule skupine koje se zauzimaju za zabranu pobačaja. 

Trumpov sudac


Sudac, kojega je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump, još uvijek nije donio konačnu presudu u tom sporu. Međutim, u svojoj je odluci naveo da će tužba vjerojatno uspjeti i da je FDA zanemarila rizike kada je odobrila sredstvo.

- Sud ne dovodi olako u pitanje donošenje odluka FDA. No ovdje je FDA pristala na legitimne sigurnosne rizike - što je kršenje njezine statutarne dužnosti - na temelju neosnovanih razloga i istraživanja koja ne podupiru njegove zaključke, napisao je Kacsmaryk.

Skupine koje su pokrenule tužbe tvrde da je Agencija na neispravan način odobrila mifepriston 2000. godine i da nije u dovoljnoj mjeri razmotrila sigurnost sredstva za djevojke mlađe od 18 godina. Predsjednik Joe Biden je u priopćenju objavljenom kasno u petak rekao da je sud u ovom slučaju svoju odluku pretpostavio FDA, stručnoj agenciji koja odobrava lijekove.

- Ako bi ova odluka opstala, tada praktički ne bi bilo nikakvog sredstva koje bi odobrila FDA a koje bi bilo sigurno od ovakvih političkih, ideoloških napada, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Pobačaj zabranjen u 12 od 50 američkih saveznih država


Odluka će vjerojatno uzburkati američku politiku prema pobačaju, koja je podijelila zemlju otkako je Vrhovni sud prošle godine poništio presudu kojom je ženama priznato ustavno pravo na njega.

Pobačaj je otada zabranjen u 12 od 50 američkih saveznih država, dok je u nekima  zabranjen nakon određenog trenutka u trudnoći, prema institutu Guttmacher, istraživačkoj organizaciji koja se zauzima za pravo na pobačaj. Ako teksaški sudac presudi u korist tužitelja, trudnicama bi preostao samo mizoprostol, druga pilula za medikamentozni pobačaj.

"Izravni sukob" između teksaške i vašingtonske odluke


No konzumiranje samog mizoprostola fizički je traumatičnije, a neki strahuju da liječnici možda neće biti voljni prepisati ga samog, bez mifepristona te je nejasno u kojoj će mjeri biti dostupan.

Okružni sudac Thomas Rice u gradu Spokane, u saveznoj državi Washington, u petak je u zasebnom postupku izdao privremenu odluku kojom se FDA zabranjuje bilo kakva promjena trenutačne dostupnosti mifepristona.

Greer Donley, profesor prava na Sveučilištu u Pittsburghu, rekao je da definitivno postoji izravni sukob između teksaške i vašingtonske odluke, što bi cijeli slučaj moglo brže dovesti pred Vrhovni sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!