Sudanski suparnici bore se za vlast, ubijeni deseci boraca i 56 civila

16.04.2023.

08:17

Autor: Hina/HRT/V.G.

Sudan

Sudan

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

Sudanska vojska pokrenula je zračne napade na bazu paravojnih snaga u blizini glavnog grada u pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad zemljom u nedjelju nakon sukoba dan ranije u kojima je ubijeno mnoštvo boraca i najmanje 56 civila.

Na kraju dana teških borbi, vojska je u subotu napala bazu koja pripada vladinim paravojnim Snagama za brzu potporu (RSF) u gradu Omdurmanu, koji graniči s glavnim gradom Kartumom, rekli su očevici.

Vojska i RSF, za koji analitičari kažu da broji 100.000 vojnika, bore se za vlast dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prijelazne vlade nakon vojnog udara 2021.

U ranim nedjeljnim jutarnjim satima Reutersov svjedok je čuo zvuk teške topničke paljbe u Kartumu, Omdurmanu i obližnjem Bahriju, a čula se i pucnjava u gradu Port Sudanu na Crvenom moru, gdje nije bilo ranijih izvješća o borbama.

Udruženje sudanskih liječnika izvijestilo je da je najmanje 56 civila ubijeno, a 595 ljudi, uključujući borce, ranjeno otkad su borbe izbile u subotu.

Deseci pripadnika vojske također su ubijeni, rekli su ne navodeći konkretan broj zbog nedostatka informacija iz mnogih bolnica u koje su žrtve prevezene.

Udruženje je ranije objavilo da je zabilježilo smrtne slučajeve u zračnoj luci u Kartumu i Omdurmanu, kao i zapadno od Kartuma u gradovima Niala, El Obeid i El Fasher.

RSF je u subotu tvrdio da je zauzeo predsjedničku palaču, rezidenciju zapovjednika vojske, državnu televizijsku postaju i zračne luke u Kartumu, sjevernom gradu Meroveu, El Fašeru i državi Zapadni Darfur. Vojska je te tvrdnje odbacila.

Sudanske zračne snage rekle su ljudima da ostanu u kućama dok provode ono što su nazvale zračnim istraživanjem aktivnosti RSF-a.

Pucnjava i eksplozije mogle su se čuti diljem glavnog grada, gdje su televizjiske snimke pokazivale kako se dim diže iz nekoliko okruga, a videozapisi na društvenim mrežama prikazali su vojne zrakoplove kako nisko lete iznad grada, a činilo se da barem jedan ispaljuje projektil.

Novinar Reutersa vidio je topove i oklopna vozila na ulicama i čuo paljbu iz teškog naoružanja u blizini stožera i vojske i RSF-a.

Načelnik vojske general Abdel Fatah Al-Burhan rekao je za Al Jazeeru da RSF treba odustati: "Mislimo da će, ako su mudri, vratiti svoje snage koje su ušle u Kartum. Ali ako se tako nastavi, morat ćemo rasporediti vojsku u Kartum iz drugih područja."

Ovo je ključan trenutak u povijesti naše zemlje. Ovo je rat koji nitko neće dobiti i koji će zauvijek uništiti našu zemlju.

Koalicija civilnih skupina

Oružane snage su rekle da neće pregovarati s RSF-om osim ako se snage ne raspuste.

Vojska je vojnicima upućenima u RSF rekla da se jave u obližnje vojne jedinice, što bi moglo smanjiti broj pripadnika RSF-a ako poslušaju.

Čelnik RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, nazvao je Burhana "kriminalcem" i "lažovom".

- Znamo gdje se skrivaš i doći ćemo do tebe i predati te pravdi ili ćeš umrijeti kao i svaki drugi pas, rekao je Hemedti.

Produljena konfrontacija mogla bi gurnuti Sudan u širi sukob dok se zemlja bori s ekonomskim slomom i plemenskim nasiljem, što bi otežalo napore da se krene prema izborima.

Sukobi slijede rastuće napetosti oko integracije RSF-a u vojsku. Neslaganje je odgodilo potpisivanje međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama o prijelazu na demokraciju.

Koalicija civilnih skupina koja je potpisala nacrt tog sporazuma u prosincu pozvala je u subotu na trenutni prekid neprijateljstava, kako bi se zaustavilo klizanje Sudana prema "provaliji potpunog kolapsa".

- Ovo je ključan trenutak u povijesti naše zemlje. Ovo je rat koji nitko neće dobiti i koji će zauvijek uništiti našu zemlju".

Međunarodne sile - Sjedinjene Države, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni narodi, Europska unija i Afrička unija - sve su pozvale na trenutni prekid neprijateljstava.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u subotu da se konzultirao s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i da su se složili da je bitno da uključene strane u Sudanu odmah prekinu neprijateljstva bez ikakvih preduvjeta.

Nakon telefonskog razgovora, ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvali su na povratak na okvirni sporazum o prijelazu na demokraciju, izvijestila je saudijska državna novinska agencija.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres razgovarao je s Burhanom, Hemedtijem i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, rekao je njegov glasnogovornik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!