Sukobljene strane u Sudanu održat će izravne pregovore u Saudijskoj Arabiji

06.05.2023.

08:27

Autor: Hina/HRT/A.S.

Sudan

Sudan

Foto: Saudi Press Agency / Reuters

Dvije sukobljene strane u Sudanu šalju izaslanike u Saudijsku Arabiju radi pregovora o učvršćivanju krhkog sporazuma o prekidu vatre, tri tjedna nakon početka borbi.

Američka i saudijska vlada potvrdile su da će izravni pregovori između predstavnika sukobljenih strana započeti u gradu Džiddi na Crvenom moru.

Washington i Rijad predvode posredovanje između sukobljenih strana u Sudanu. 

Očekuje se da će ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji biti i Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joe Bidena.

- Kraljevstvo Saudijske Arabije i Sjedinjene Države pozivaju obje strane da u obzir uzmu interese sudanske nacije i njenog naroda i da se aktivno angažiraju u pregovorima radi primirja i okončanja sukoba, stoji u priopćenju.

De facto sudanski predsjednik Abdel Fattah al-Burhan se uz podršku vojske bori za vlast protiv svog zamjenika Mohammeda Hamdana Dagla, šefa paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF).


Kontrolu preuzeli vojnim pukom 

Dvojica generala ranije su preuzela kontrolu nad Sudanom zajedničkim vojnim pučem.

Međutim, spor oko podjele moći doveo je do otvorenog sukoba 15. travnja u zemlji s 46 milijuna stanovnika.

Više od 500 ljudi je ubijeno, prema službenim podacima sudanskog ministarstva zdravstva, no promatrači kažu da je stvarna brojka vjerojatno znatno viša.

Primirja su proglašena nekoliko puta tijekom protekla tri tjedna, no nijedno nije zaživjelo, a mnoga su prekršena unutar nekoliko sati nakon objave.

Sporazum o prekidu vatre koji je stupio na snagu u četvrtak već je propao do petka, a zabilježeni su zračni napadi i teško granatiranje u blizini predsjednikove palače u glavnom gradu Kartumu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!