Sunak najavio sporazum s Albanijom kako bi se smanjio broj migranata

13.12.2022.

17:23

Autor: M.M./Hina/HRT

Britanski premijer Rishi Sunak

Britanski premijer Rishi Sunak

Foto: Toby Melville / Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u utorak da je Velika Britanija dogovorila novi sporazum s Albanijom o suzbijanju broja ilegalnih migranata koji pristižu malim brodovima u Englesku, u sklopu mjera za ubrzavanje obrade zahtjeva za azilom.

Broj Albanaca koji stižu u Englesku preko La Manchea naglo je porastao u posljednje dvije godine. Prema vladinim brojkama najbrojniji među ljudima koji stižu tom rutom su upravo Albanci.

Sunak je rekao da će početkom sljedeće godine vlada uvesti zakon kojim bi se migrantima koji prijeđu La Manche zabranio boravak u Velikoj Britaniji.

- Ako ilegalno uđete u UK, ne biste trebali moći ostati ovdje, rekao je Sunak parlamentu. Umjesto toga, bit ćete zadržani i brzo vraćeni u svoju domovinu ili u sigurnu zemlju gdje će se razmotriti vaš zahtjev za azil, dodao je.

Pitanje migranata koji stižu malim brodovima u Englesku važno je za konzervativnu vladu, pogotovo u radničkim predjelima sjeverne i središnje Engleske gdje se migrante optužuje da otežavaju pronalazak posla i ugrožavaju dostupnost javnih usluga.

- Ljudi su u pravu što su ljuti jer vide ono što ja vidim, a to je da to jednostavno nije fer, rekao je Sunak. Nije okrutno ili neljubazno željeti razbiti moć kriminalnih skupina koje trguju ljudskom bijedom. Dosta je, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!