Sutra sjednica Opće skupštine UN-a o ruskoj invaziji na Ukrajinu

27.02.2022.

22:52

Autor: I.Z./HRT/Hina

Sutra sjednica Opće skupštine UN-a o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Sutra sjednica Opće skupštine UN-a o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Foto: David 'Dee' Delgado / REUTERS

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sazvalo je za sutra izvanrednu sjednicu 193-člane Opće skupštine na kojoj će se razgovarati o ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok zapadni saveznici pojačavaju diplomatsku kampanju za izolaciju Moskve.

Glasovanje 15-članog vijeća danas je bilo proceduralno tako da Rusija nije mogla staviti veto. Odluka o sazivanju sjednice Opće skupštine donesena je s 11 glasova za. Rusija je glasala protiv, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili suzdržani.

Ovaj potez uslijedio je nakon ruskog veta u petak na nacrt rezolucije Vijeća kojom bi se osudila invazija Moskve na Ukrajinu. Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su i tada suzdržani, a preostalih 11 članica glasalo je za.

Očekuje se da će Opća skupština glasovati o sličnoj rezoluciji već u srijedu, rekla je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

Nijedna zemlja nema pravo veta u Općoj skupštini UN-a.

Iako rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, one imaju političku težinu. Sjedinjene Države i saveznici vide akciju u Ujedinjenim narodima kao priliku da pokažu kako je Rusija izolirana zbog svoje invazije na susjednu Ukrajinu.

Opća skupština je u ožujku 2014., nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, sa 100 glasova prihvatila rezoluciju u kojoj je referendum o statusu Krima proglašen nevažećim.

O rezoluciji će se glasovati na kraju izvanredne sjednice, a riječ je o tek 11. takvom zasjedanju Opće skupštine UN-a od 1950. godine.

Vijeće sigurnosti također će se ponovno sastati sutra na brifingu o humanitarnim potrebama civila u Ukrajini, koji su zatražile Francuska, Sjedinjene Države, Britanija, Norveška, Albanija, Irska i Meksiko. Bit će to peti sastanak Vijeća o Ukrajini u tjedan dana.

Rusija bi bila u poziciji da blokira taj potez ako želi. Vijeće ima pravo veta zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Britanijom i Kinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!