Sve više europskih država zatvara zračni prostor za ruske avione

26.02.2022.

17:53

Autor: HRT/Hina

Sve više europskih država zatvara zračni prostor za ruske avione

Sve više europskih država zatvara zračni prostor za ruske avione

Foto: Maxim Shemetov / REUTERS

I baltičke države kane zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplove iz Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, nakon što su to već učinile Poljska, Češka i Bugarska.


- Estonija se pridružuje inicijativi Poljske i zabranit će svim ruskim zračnim prijevoznicima korištenje našega zračnog prostora, rekao je u subotu u Tallinnu, prema radijskom izvješću, ministar gospodarstva Taavi Aas.

Odgovarajući nacrt odluke već je u pripremi.

Svoj zračni prostor za ruske zrakoplove žele zatvoriti i Latvija i Litva.

- Sve sankcije i ograničenja djeluju puno uspješnije kada su dalekosežne i sveobuhvatne. Zato se Latvija po tom pitanju usklađuje s ostalim baltičkim državama, rekao je latvijski ministar prometa Talis Linkaits.

Njegov litavski kolega Marius Skuodis rekao je da će se zatvaranje zračnog prostora triju baltičkih država realizirati istodobno.

- Još jedna značajna odluka je na putu, komentirala je na Facebooku estonska premijerka Kaja Kallas potez baltičkih država.

- Poljska i Češka su to već učinile, a mi pozivamo sve zemlje Europske unije da naprave isto. Zrakoplovima jedne nepoželjne države nije mjesto na nebu demokracije, napisala je.

- Brutalni napad Putinova režima na demokraciju i slobodu u Ukrajini neoprostiv je. Zapad mora izolirati Rusiju i ekonomski i politički, napisala je Kallas.

I Velika Britanija, koja nije članica EU-a, također je zabranila ruskim zračnim prijevoznicima slijetanje ili prelijetanje njezina zračnog prostora.

Poljska, Bugarska i Češka u petak su objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zračne tvrtke, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Rusija je prelijetanje ruskog teritorija zabranila zračnim prijevoznicima iz Poljske, Bugarske i Češke kao odgovor na jednake poteze tih zemalja, a ranije je pristup svome zračnom prostoru zabranila svim britanskim zračnim prijevoznicima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!