22:31 / 28.03.2021.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/B.A./HRT

Sve više europskih zemalja vraća se restriktivnim mjerama

Cijepljenje u Srbiji

Cijepljenje u Srbiji

Foto: Zorana Jevtic / REUTERS

Diljem svijeta nezaustavljivo se širi treći val epidemije. U 24 sata prijavljeno je više od 612.000 zaraženih, a preminulo je 10.500 ljudi. Kako bi se zaustavio rast broja novih slučajeva, sve više europskih zemalja vraća se restriktivnim mjerama i nastoji cijepiti što više stanovništva.

Unatoč vrlo uspješnom procesu cijepljenja Srbija i dalje ima vrlo velik broj novozaraženih - gotovo 3900. U Beogradu su se jučer mogli cijepiti građani iz susjednih zemalja. U dva dana cijepljeno je više od 18 tisuća osoba iz BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.


- Kod nas nema cjepiva i zato samo došao ovamo. Jako smo zahvalni jer ćemo se cijepiti brže nego u Makedoniji, kaže Živko Trajkovski.


Za cijepljenje nije potrebna nikakva prijava, samo putovnica, kratak liječnički pregled i osobni podaci. 


Za razliku od Srbije, cjepivo u zemlje u regiji stiže s velikim zakašnjenjem i u nedostatnim količinama. BiH je primila donaciju cjepiva iz Turske, a Sjeverna Makedonija pošiljku AstraZenece u sklopu programa COVAX.


- Naša očekivanja u pogledu roka isporuke nisu ispunjena jer je ova pošiljka stigla s nekoliko tjedana zakašnjenja. No imajući u vidu globalnu potražnju za cjepivima, kao i to da se sve države svijeta suočavaju s tim problemom, mislim da je dobro da sustav Covax radi onako kako je i zamišljeno, rekao je Venko Filipče, ministar zdravstva Sjeverne Makedonije.

video thumb

Širenje britanskog soja i zamor od protuepidemijskih mjera glavni su razlozi sve bržeg širenja zaraze, osobito u Europi. Nakon Francuske, Austrije, Rumunjske i Belgije, i Slovenija je odlučila o novom desetodnevnom zatvaranju od 1. travnja. 


- S velikim žaljenjem razgovaramo o pooštravanju mjera, no istodobno smo svjesni da će posljedice biti još gore ako nas situacija natjera da reagiramo sa zakašnjenjem, rekao je slovenski premijer Janez Janša.


U Barceloni je održan koncert pred 5000 posjetitelja. Riječ je o svojevrsnom testu koji bi trebao pokazati mogu li takvi masovni događaji biti sigurni kad je riječ o širenju virusa. Uz ulaznicu, posjetitelji su dobili masku i morali su se testirati. Onima koji su bili pozitivni, nije dopušten ulaz, a novac za ulaznicu bit će im vraćen.


Sličan eksperiment provodi se i u Nizozemskoj - cilj je utvrditi mogu li se ponovno početi održavati kulturni događaji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!