13:54 / 13.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Švedska navodi prednosti NATO-a dok se nazire kandidatura za članstvo

Švedska navodi prednosti NATO-a dok se nazire kandidatura za članstvo

Švedska navodi prednosti NATO-a dok se nazire kandidatura za članstvo

Foto: - / Shutterstock

Švedsko članstvo u NATO-u imalo bi stabilizirajući učinak i koristilo bi zemljama oko Baltičkog mora, izjavila je danas ministrica vanjskih poslova Ann Linde, dan nakon što se susjedna Finska obvezala podnijeti zahtjev za pridruživanje savezu od 30 zemalja.

- Švedsko članstvo u NATO-u podiglo bi prag za vojne sukobe i tako imalo učinak sprječavanja sukoba u sjevernoj Europi, rekla je Linde novinarima predstavljajući parlamentarno izvješće o sigurnosti.

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i susjednu Finsku da javno izaberu stranu nakon što su ostali izvan hladnoratovskog saveza predvođenog SAD-om od njegova osnutka 1949. godine.

Finski predsjednik i premijerka jučer su izjavili da ta zemlja - koja dijeli granicu od 1300 km s Rusijom i tešku prošlost - mora podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a "bez odgađanja".

Očekuje se da će Stockholm slijediti primjer Helsinkija i mogao bi podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u već u ponedjeljak.

Švedska će biti podložnija napadima ako bude jedina nordijska ili baltička zemlja koja ostane izvan NATO-a, stoji u izvješću, premda se dodaje da bi Rusija mogla uzvratiti ako se ta zemlja prijavi.

- Ako Švedska odluči tražiti članstvo u NATO-u, postoji rizik od reakcije Rusije, rekao je ministar obrane Peter Hultqvist.

- Dopustite mi da kažem da smo u takvom slučaju spremni nositi se sa svakim protuodgovorom, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!