12:17 / 17.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Švedska priprema strože mjere u strahu od trećeg vala pandemije

Koronavirus u Švedskoj

Koronavirus u Švedskoj

Foto: Jessica Gow / TT News Agency/via REUTERS

Švedska vlada iznijela je nekoliko prijedloga koji će omogućiti privremeno zatvaranje trgovačkih centara, teretana i drugih lokacija zbog straha od mogućeg trećeg vala pandemije koronavirusa.

Prijedlozi su u skladu s privremeno povećanim ovlastima vlade i smatraju se neophodnima u slučaju da se dogodi treći val, ističe agencija dpa.

Vlada naglašava da je zabrinuta zbog širenja novih sojeva virusa koji su zarazniji. Situacija nas zabrinjava. Ne zna se kako će se razvijati i postoji rizik trećeg vala, rekla je ministrica zdravlja Lena Hallengren na konferenciji za novinare.

Novi prijedlozi obuhvatit će trgovačke centre i uslužni sektor gdje je održavanje distance teško, uključujući frizerske salone, teretane i bazene te restorane.

Lokalne vlasti mogle bi zabraniti i pristup lokacijama na kojima se ljudi mogu okupljati u većem broju kao što su javni parkovi. Sve te mjere trebale bi biti na snazi do 11. ožujka.

Švedska je nedavno produljila zabranu prodaje alkohola od 20 sati do kraja veljače. Nedavno je uvedeno i ograničenje broja putnika u autobusima i vlakovima. Dopušteno je javno okupljanje osmero ljudi.

Zemlja od 10,3 milijuna stanovnika u utorak je imala oko 617.000 zaraženih i 12.487 umrlih od koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!