Švedska premijerka tražit će sutra podršku parlamenta za NATO

15.05.2022.

18:09

Autor: M.Š./HRT

Magdalena Andersson

Magdalena Andersson

Foto: TT News Agency/Fredrik Persson / REUTERS

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da će u ponedjeljak zatražiti široku potporu parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njezina stranka objavila da podupire ulazak u Savez.

- Sutra ću se uvjeriti da postoji široka parlamentarna potpora u Riksdagu za švedski zahtjev za članstvo, a nakon toga ćemo biti spremni donijeti odluku vlade, rekla je Andersson na konferenciji za novinare.

Andersson je naglasila da je zajednička kandidatura s Finskom najbolja za Švedsku i njezinu sigurnost.

Švedska vladajuća stranka: Podnosimo zahtjev za članstvo u NATO-u

Švedski vladajući socijaldemokrati u nedjelju su objavili da podupiru ulazak zemlje u NATO, prekidajući desetljećima dugo protivljenje tom potezu nakon ruske invazije na Ukrajinu i stvarajući veliku većinu u parlamentu u korist članstva. 

- Švedska socijaldemokratska stranka donijela je danas povijesnu odluku da kaže ‘DA’ zahtjevu za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Europi u cjelini, napisala je Ann Linde, švedska ministrica vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!