Švedski premijer traži tursko odobrenje za prijam u NATO

08.11.2022.

10:07

Autor: I.Z./HRT/Hina

Švedski premijer traži tursko odobrenje za prijem u NATO

Švedski premijer traži tursko odobrenje za prijem u NATO

Foto: - / Shutterstock

Švedski premijer Ulf Kristersson danas će zatražiti tursko odobrenje za prijam svoje zemlje u NATO na sastanku u Ankari s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je taj proces zaustavio i optužio Švedsku da štiti militante.

Švedska je, zajedno s Finskom, u svibnju podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u zbog ruske agresije na Ukrajinu i širenja ruske prijetnje, no Turska je zaprijetila da će se usprotiviti njihovu članstvu, optužujući Stockholm da štiti zabranjenu Radničku stranku Kurdistana (PKK) i druge skupine.

Predstavnici triju zemalja potpisali su u lipnju memorandum o ukidanju turskog veta ako Švedska i Finska uklone razloge za zabrinutost.

Erdogan danas poslijepodne treba primiti premijera Kristerssona u predsjedničkoj palači u Turskoj, nakon čega će se njih dvojica obratiti javnosti.

Ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je za švedski radio u subotu da će se nova vlada Švedske distancirati od sirijske kurdske milicije YPG u sklopu nastojanja da dobije tursku privolu za ulazak u Sjevernoatlantski savez.

Turska smatra YPG produženom rukom PKK, stranke koja je 1984. počela pobunu protiv turske države i koju Ankara, ali i Europska unija te Sjedinjene Države smatraju terorističkom skupinom.

Švedska je zajedno sa SAD-om i drugim članicama NATO-a podržala YPG u borbi protiv džihadističke skupine Islamska države (IS) u Siriji i Iraku.

Turska je najavila da će blokirati švedsku kandidaturu ako ta zemlja ne prekine potporu YPG-u.

Kandidaturu Švedske prihvatilo je 28 od 30 članica NATO-a.

Švedska i Finska izrazile su ovaj tjedan uvjerenje da će i Mađarska podržati njihov prijam.

U jučerašnjoj kolumni za švedski list Aftonbladet Erdoganov predstavnik za komunikaciju Fahrettin Altun napisao je da Kristerssonov posjet Turskoj smatra "povijesnom prilikom" za švedsku kandidaturu.

- Oprezno smo optimistični da će švedska vlada poduzeti konkretne korake u uklanjanju zabrinutosti zbog terorizma, napisao je Altun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!