Sveučilište John Hopkins: U SAD-u prijavljeno više od 800.000 smrti od koronavirusa

08:32 / 15.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Sveučilište John Hopkins: U SAD-u prijavljeno više od 800.000 smrti od koronavirusa

Sveučilište John Hopkins: U SAD-u prijavljeno više od 800.000 smrti od koronavirusa

Foto: Eloisa Lopez / REUTERS

Više od 800.000 ljudi u Sjedinjenim Državama umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom od početka pandemije, prema nacionalnim podacima sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu objavljenima u utorak.

Internetska stranica Johna Hopkinsa redovito se upotpunjava i obično pokazuje nešto više brojke od službenih stranica Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je rekao da je do utorka od posljedica povezanih s koronavirusom umrlo oko 796.000 ljudi.

Američki predsjednik Joe Biden govorio je o "tragičnoj prekretnici".

- Sjećamo se svake osobe i života koji je živjela i molimo se za njihove najbliže koje su ostavili za sobom, dodao je Biden u izjavi.

- Dok ulazimo u zimu i suočavamo se s novom varijantom, moramo odlučiti zajedno nastaviti borbu protiv virusa, rekao je referirajući se na novu omikron varijantu.

Biden je pozvao Amerikance da se cijepe ili uzmu booster dozu te provode druge preventivne mjere, kao što je nošenje maske.

- Pozivam sve Amerikance: ispunite domoljubnu dužnost da čuvate svoju zemlju sigurnom, zaštitite sebe i one oko sebe, rekao je.

SAD, gdje živi oko 330 milijuna ludi, prijavio je više smrti od covida-19 od bilo koje druge države na svijetu.

Nakon njega slijedi Brazil sa 600.000 smrti od koronavirusa te Indija s gotovo 500.000.

Prema službenim podacima Meksiko i Rusija svaki imaju po 300.000.

Stručnjaci pretpostavljaju da je broj neprijavljenih smrti viši u svim zemljama, jer mnogi smrtni ishodi i slučajevi zaraze nisu prijavljeni vlastima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!