22:41 / 21.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Svi koji avionom lete za SAD moraju se testirati i u karantenu

Foto: Al Drago/epa

Foto: Al Drago/epa

Foto: - / -

Joe Biden, američki predsjednik potpisao je deset uredbi kojima pojačava borbu protiv pandemije koronavirusa.
Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak deset uredbi kojima pojačava borbu protiv pandemije koronavirusa koja je opustošila SAD, prenose agencije.

➡️ Biden preuredio Ovalni ured, stigao Franklin, otišao Jackson
➡️ SAD pristupa COVAX-u, UN-ovoj inicijativi pravedne raspodjele cjepiva
➡️ Biden prepušta Senatu da odredi Trumpovu sudbinu

Ubrzat će se cijepljenje i testiranje te povećati proizvodnja medicinskog materijala, uključujući maske. Objavljujući mjere, Biden je rekao da će trebati mjeseci da bi se pobijedila pandemija, ali da će se Amerika "izvući" ako se ljudi budu držali zajedno.

- Osim nošenja maske, svi koji lete u SAD iz druge zemlje morat će se testirati prije ukrcaja u zrakoplov, prije polijetanja i ići u karantenu kada stignu u Ameriku - rekao je Biden u Bijeloj kući. Nije pojasnio kako se to misli provesti.

Također je naredio američkim agencijama da s kolegama iz Kanade i Meksika dogovore "javnozdravstvene protokole na cestovnim graničnim prijelazima", uključujući primjenu smjernica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Gotovo sva putovanja koja nisu nužna između SAD-a te Kanade i Meksika zabranjena su do 21. veljače.

Bidenov potez uslijedio je dan nakon što je postao 46. američki predsjednik. Za razliku od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Bidenova politika oslanja se na nacionalnu strategiju umjesto da saveznim državama prepušta da odlučuju što je najbolje poduzeti.

Trumpova administracija bila je izložena kritikama da se nije dobro nosila s pandemijom. Prema broju smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, SAD je najpogođenija zemlja s više od 406.000 izgubljenih života, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins.

Virusom je zaraženo gotovo 24.5 milijuna Amerikanaca. Biden je rekao da "odvažni praktični koraci" koje poduzima imaju svoju cijenu.

- Bit ću posve otvoren - stvari će i dalje biti užasne prije nego što postanu bolje, istaknuo je procijenivši da bi broj umrlih idući mjesec mogao dosegnuti 500.000, izjavio je Biden.

"Ovo je ratni pothvat", rekao je Biden i ponovio podatak da je više Amerikanaca umrlo u pandemiji nego u Drugom svjetskom ratu. Spomenuo je cjepivo rekavši da je dosadašnja raspodjela "bila tužan neuspjeh" i najavio plan o 100 milijuna doza u prvih sto dana na vlasti kao "jedan od najvećih operativnih izazova koje je nacija ikada poduzela".

Također je obećao da će biti transparentan ako u nečemu ne uspije i da će omogućiti da znanstvenici djeluju bez političkog pritiska.

- Uvjeren sam da se Amerikanci neće štedjeti da bi to ostvarili. Zajedno to možemo postići, zaključio je Biden.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!