Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju COVID potvrda

28.11.2021.

18:36

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor / Shutterstock

Usred petog vala koronavirusa, velika većina Švicaraca u nedjelju je na referendumu koji je obilježio vrlo visok odaziv, podržala zakon koji omogućuje uvođenje COVID potvrda.

Premda je policija strahovala od prosvjeda, ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu okupilo se samo nekoliko desetaka protivnika zakona o COVID-u. Zgrada je bila pod visokim mjerama sigurnosti.

"DA" je prema konačnim rezultatima zaokružilo 62 posto onih koji su izašli na referendum.

COVID certifikat namijenjen je cijepljenim osobama, onima koje su preboljele COVID ili su se testirale. Potvrda je potrebna za ulazak u kafić ili restoran, na izložbu, u kino ili na sportski događaj u dvorani.

Referendumu se odazvalo 65 posto građana, što je četvrta najveća izlaznost nakon referenduma o uvođenju prava glasa žena 1971. U Švicarskoj je prosječna izlaznost na takve referendume obično 46 posto.

Pokrenuli su ga protivnici izdavanja COVID potvrda, a raspisan je u trenutku dok se svijetom širi nova omikron-varijanta koronavirusa, koju je WHO proglasio zabrinjavajućom i koja je svijet ponovno vratila u visoko stanje pripravnosti.

Nedjeljni referendum organiziran je jer njegovi organizatori smatraju da izdavanje COVID propusnica znači nepotrebno ograničavanje slobode.

S malo manje od dvije trećine potpuno cijepljenog stanovništva, Švicarci imaju jednu od najnižih stopa procijepljenosti u zapadnoj Europi.

Trenutačno u toj zemlji zaraza COVID-om eksponencijalno raste, a broj novozaraženih svaki je tjedan veći za 40 do 50 posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!