Credit Suisse dobit će 50 milijardi franaka pomoći

16.03.2023.

Zadnja izmjena 14:33

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/T.D./M.Š./HRT/Hina

Credit Suisse

Credit Suisse

Foto: Michael Derrer Fuchs / Shutterstock

Švicarska narodna banka posudit će banci Credit Suisse do 50 milijardi franaka kako bi se omogućilo njezino normalno poslovanje i izbjegao bankrot. Nakon otvaranja europskih tržišta, dionice te banke, nakon jučerašnjeg pada, skočile su gotovo 30 posto. Znak je to da su ulagači odahnuli kad je riječ o novoj globalnoj bankarskoj krizi.


- Credit Suisse povlači odlučan potez kako bi preventivno ojačao likvidnost planiranim korištenjem opcije posudbe do 50 milijardi franaka od Švicarske narodne banke putem programa osiguranih kredita i kratkoročne likvidnosti, izvijestili su u četvrtak ujutro.

Dodali su i da im je Credit Suisse International ponudio otkup u gotovini vrijednosnih papira s prioritetom naplate u vrijednosti neke tri milijarde franaka.

Bančine dionice naglo su pale u srijedu nakon što je najveći dioničar Ammar Al Khudairy, predsjedatelj Saudijske nacionalne banke, isključio mogućnost kapitalne injekcije bude li banka zatražila dodatnu likvidnost.

Kako bi stišali tržišna previranja, švicarska središnja banka i regulator za financijska tržišta najavili su u srijedu navečer da će intervenirati i osigurati likvidnost Credit Suisseu, bude li potrebno.

Istaknuli su i da zasada nema naznaka izravnog rizika širenja problema koje je izazvao slom tri američke banke na financijske tvrtke u Švicarskoj.

- Credit Suisse još je uvijek jako dobro kapitaliziran, istaknuo je u razgovoru za Blick TV čelnik bančinog švicarskog poslovanja Andre Helfenstein.

Dodao je i da su depoziti klijenata sigurni i pripisao tržišne nevolje Credit Suissea teškoćama u američkom bankovnom sektoru, aludirajući na prošlotjedni slom Silicon Valley Banka i Signature Banka.

- Švicarsko poslovanje dobro je pozicionirano i postiže dobre rezultate, ustvrdio je Helfenstein, dodavši da banka radikalno restrukturira poslovanje kako bi poboljšala rezultate na dulji rok.

Priznao je da je banka u 2022. nagomilala gubitak od više milijardi franaka, uglavnom, kako kaže, zbog troškova restrukturiranja.

- Situacija se oko nas uzburkala, naglasio je u osvrtu na aktualnu ekonomsku situaciju.

Klijenti su prošle godine iz Credit Suissea povukli čak 123 milijarde franaka, najveći dio u četvrtom tromjesečju.

Banka je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 7,3 milijarde franaka.

video thumb

Izloženost španjolskih banaka Credit Suisseu manja od milijardu eura

Španjolske banke znatno su smanjile izloženost švicarskom zajmodavcu Credit Suisseu u proteklih godinu i pol dana, na manje od milijardu eura, tvrde upućeni izvori.

- Ukupna izloženost španjolskih zajmodavaca prema Credit Suisse znatno je manja od milijardu eura, rekao je izvor, ne navodeći pojedinosti.

Španjolska poslovnica Credit Suisse odbila je komentirati tu informaciju.

Iz drugog se izvora saznaje da su španjolski zajmodavci smanjili izloženost švicarskoj banci, posebno u posljednjih godinu i pol dana, nakon niza skandala.

U 2021. godini Credit Suisse teško je pogodio kolaps američke investicijske tvrtke Archegos i zamrzavanje milijardi namijenjenih za financiranje opskrbnog lanca, povezanih s insolventnim britanskim financijerom Greensillom.

Čelnica španjolske bankarske udruge AEB Alejandra Kindelan izjavila je da ne vidi nikakvu opasnost od širenja problema na španjolske banke, koje su, po njezinim riječima, dobro financirane i pravilno ih se nadzire.

No, u trenucima ogromnih oscilacija tržište se isto odnosi prema svim bankama, dodala je Kindelan. 

Tako su osim dionice švicarskog Credit Suissea, koja je potonula više od 20 posto, snažno pale i dionice španjolskih zajmodavaca poput BBVA i Sabadellsa, oko 10 posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!