Švicarski sud odbio hrvatski zahtjev za reviziju arbitraže o Ini

12.10.2022.

14:02

Autor: M.M./Hina/HRT

Ina, ilustracija

Ina, ilustracija

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Stigao je negativan odgovor na zahtjev Hrvatske za reviziju arbitražnog pravorijeka koji je 2016. donio Arbitražni sud Ujedinjenih naroda. Švicarski Savezni vrhovni sud odlučio je da se neće revidirati odluka iz te godine. Odmah je stigla reakcija iz Vlade, iz koje su poručili da "odluku primaju na znanje te nastavljaju s aktivnostima na promjeni modela korporativnog upravljanja u Ini".

Vlada je 30. prosinca 2021. zadužila Ministarstvo gospodarstva da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju protiv arbitražnog pravorijeka koji je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud osnovan prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), kao i da nastavi s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID).

Vlada je, kako je tada objasnio tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, odlučila ići u reviziju arbitražne odluke na temelju pravomoćne presude Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija, kao i na temelju drugih analiza i pravnih mišljenja.

Švicarski sud utvrdio je jasna razmimoilaženja koja se u bitnome odnose na različite ocjene iskaza više sudionika u ovoj aferi, a posebice iskaza Roberta Ježića.

Dodaju kako je Arbitražno sudište odluku donijelo u cijelosti svjesno postojanja kaznenog postupka protiv Ive Sanadera, ali je naznačilo da će dokaze prikupljene tijekom navedenog kaznenog postupka ocjenjivati s najvećim oprezom te je svoju odluku utemeljilo na dokazima koje je samo prikupilo.

U obrazloženju se ističe i da se optužba za korupciju potpuno temelji na svjedočenju Roberta Ježića, ali da su njegovi iskazi opterećeni brojnim nedosljednostima i proturječjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!