Milić: Vlada primila na znanje odluku švicarskog suda o arbitraži

12.10.2022.

14:11

Autor: M.M./Hina/HRT

Vlada primila na znanje odluku švicarskog suda o arbitraži

Vlada primila na znanje odluku švicarskog suda o arbitraži

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Vlada je primila na znanje odluku švicarskog Saveznog vrhovnog suda i nastavlja s aktivnostima na promjeni modela upravljanja u Ini, izjavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić, nakon što se doznalo da je odbijen zahtjev Hrvatske za revizijom arbitraže iz 2016.

Vlada je danas od svojih pravnih zastupnika obaviještena o odluci švicarskog Saveznog vrhovnog suda od 23. rujna, kojom nije prihvaćen zahtjev Hrvatske za revizijom pravorijeka donesenog 23. prosinca 2016. u arbitražnom postupku od Arbitražnog suda utemeljenog prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), rekao je Milić.

- Vlada odluku prima na znanje i, kao što je prethodno najavljeno, nastavlja s aktivnostima na promjeni modela korporativnog upravljanja u Ini, dodao je glasnogovornik Vlade.

Zahtjev za revizijom Arbitražnog pravorijeka iz 2016. godine u predmetu između Hrvatske i MOL-a podnesen je u veljači ove godine, temeljem presude Vrhovnog suda kojom je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu, kojom su Ivo Sanader i Zsolt Tamas Hernádi proglašeni krivima zbog kaznenih djela primanja odnosno davanja mita, podsjetio je Milić.

Švicarski sud utvrdio je jasna razmimoilaženja koja se u bitnome odnose na različite ocjene iskaza više sudionika u aferi, a posebice iskaza Roberta Ježića.

- Čini se da su hrvatski sudovi, za razliku od Arbitražnog sudišta, smatrali da je Robert Ježić vjerodostojan svjedok, kaže se u obrazloženju odluke švicarskog suda.

Dodaje se da je Arbitražno sudište svoju odluku donijelo u cijelosti svjesno postojanja kaznenog postupka protiv Ive Sanadera, ali je naznačilo da će dokaze prikupljene tijekom navedenog kaznenog postupka ocjenjivati s najvećim oprezom te je svoju odluku utemeljilo na dokazima koje je samo prikupilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!