12:12 / 24.03.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Velik preokret na maratonskom sastanku Merkel i premijera

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Annegret Hilse / Reuters

Velik preokret na maratonskom sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel i pokrajinskih premijera. Merkel je povukla odluku o dodatnim strogim ograničenjima koja su trebala biti uvedena za vrijeme uskrsnih blagdana.                                                                                                                                                                                                                         

- Jutros sam odlučila zaustaviti pripremu potrebnih propisa za dodatni uskrsni odmor koji smo odobrili, a odnose se na Veliki četvrtak i Veliku subotu. Ideja o zatvaranju imala je najbolju namjeru jer moramo zaustaviti treći val. Međutim, zamisao o takozvanom uskrsnom odmoru bila je pogreška i ona je isključivo moja, kazala je Merkel.

Četvrtak i subota u Velikom tjednu trebali su biti dani mirovanja kada bi smjele raditi samo trgovine s hranom. No, to je pokrenulo salvu kritika ponajprije gospodarstvenika. Ključne elemente dogovorenih mjera smatraju nejasnima, a ograničavanje poslovnih aktivnosti 1. i 3. travnja teško primjenjivima.

- Itekako sam svjesna da ovakav razvoj događaja stvara dodatnu neizvjesnost i zbog toga duboko žalim i želim se ispričati svim građanima, poručuje Merkel.

Broj novozaraženih u Njemačkoj i dalje raste. Danas je potvrđeno gotovo 16 tisuća novih slučajeva. Situacija je teška i u drugim europskim zemljama koje zahvaća treći val pandemije, u Poljskoj je rekordnih gotovo 30 tisuća novooboljelih i 575 umrlih. U Bugarskoj nikad veći broj novozaraženih - 4 851, u Ukrajini nikad više umrlih u jednome danu. U globalnom epicentru pandemije, Brazilu, jučer je umrlo više od 3 tisuće ljudi. Nigdje u svijetu od posljedica zaraze koronavirusom svakodnevno ne umire toliko ljudi.

Dok su Brazilci iskazivali što misle o vlasti predsjednika Jaira Bolsonara, on je u televizijskom obraćanju najavio skori povratak normalnom životu.

- Nova inačica koronavirusa, nažalost, uzima živote mnogih Brazilaca. Od početka govorim da su pred nama dva golema izazova: virus i nezaposlenost. U svakom trenutku vlada poduzima sve što je nužno u borbi protiv koronavirusa i kaosa u gospodarstvu, što bi moglo dovesti do nezaposlenosti i gladi, naglasio je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro. 

Svijet se i dalje bori protiv koronavirusa, negativni rekordi i danas

Duže od godinu dana Europa se bori protiv koronavirusa. Broj preminulih približava se 890 tisuća, dosad se na kontinentu zarazilo oko 38 milijuna ljudi, a trenutačno je više od 10 milijuna aktivnih slučajeva. 

U Europi je i dalje sve u znaku restriktivnih mjera, rekordnih brojeva oboljelih ili umrlih, sporog cijepljenja, a u posljednje vrijeme i zaoštrenih odnosa zbog raspodjele i distribucije cjepiva.

- Europska unija nije dobila ni jednu dozu cjepiva AstraZenece iz tvornica u Velikoj Britaniji dok su Europljani isporučili Britancima gotovo 10 milijuna doza uglavnom Pfizerova cjepiva. Nema razloga zbog kojeg bi se Europa trebala prilagođavati i uzimati u obzir sva ograničenja isporuka i proizvodnje, rekao je francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune

Moguće pooštravanje kontrole izvoza cjepiva

Čelnici država članica Europske unije sutra će videovezom, među ostalim, razgovarati i o mogućnosti pooštravanja kontrole izvoza cjepiva, ali i o digitalnim potvrdama koje bi trebale olakšati putovanja tijekom pandemije. Globalni epicentar pandemije je Brazil. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!