12:35 / 24.03.2021.

Autor: B.A./HRT

Najviše slučajeva zaraze u posljednjih 11 tjedana

Stožer civilne zaštite

Stožer civilne zaštite

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Velik porast broja novozaraženih u Hrvatskoj. Danas imamo 1891 novi slučaj - najviše u posljednjih 11 tjedana i gotovo dvostruko više nego jučer. Udio pozitivnih među testiranima povećao se na više od 20 posto. Nažalost, preminulo je još 20 oboljelih. Na bolničkom je liječenju 1038 pacijenata.


Iako su brojevi u porastu, nema većih žarišta. Veći broj zaraženih u jednoj skupini zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a riječ je o studentima koji su došli na ERASMUS program i u jednom svećeničkom domu. Virus se i dalje horizontalno širi, a najveći je udio britanskog soja. Mjere se neće pooštravati dokle god ih se budemo pridržavali - poručuju iz stožera. Isto tako rekli su da oni gospodarstvenici koji ih budu kršili - mogu očekivati da neće dobiti potpore. Dobra je vijest da će od 1. travnja svaki tjedan dolaziti 50 000 doza Pfizerova cjepiva.


Načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je na današnjoj konferenciji za medije kako svi oni koji krše mjere Stožera neće imati pravo na potpore. Istaknuo je i da će ugostitelji koji zatvaraju terase biti sankcionirani, a na pitanje o mogućnosti uvođenja oštrijih mjera uoči Uskrsa, rekao je da će ovaj tjedan razgovarati o nekim mjerama koje se eventualno mogu donijeti. Pritom je poručio da o samim građanima ovisi hoćemo li iz ove situacije izaći sa što manje zabrana.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković rekla je da je prosječna dob preminulih u posljednje vrijeme 77 godina, a najmlađa osoba imala je 58 godina.

Capak: 1989 sumnji na nuspojave 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u prva tri dana ovog tjedna imali 2997 novooboljelih, dok je u prva tri dana prošlog tjedna to bilo 2265. Ukupan broj oboljelih veći je 32 posto u ovom tjednu, dok je u prošlom tjednu u odnosu na tjedan prije to bilo 46,41. Trenutačna prosječna incidencija u Hrvatskoj je 307,6. Najnižu ima Istarska (73,3), a najvišu Primorsko-goranska županija (868,3). Hrvatska je na osmome mjestu u Europskoj uniji po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100.000 stanovnika, naveo je Capak.

- Ukupna kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika u ovom trenutku za Hrvatsku je 1431,2, što Hrvatsku stavlja na 18. mjesto po tom pokazatelju na ljestvici zemalja EU-a, rekao je Capak.

Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranja na današnji dan je 20,3 posto. Prosjek za posljednjih sedam dana je 15,4 posto, a za posljednjih 14 dana 13,8 posto, naveo je također.

Capak je istaknuo i kako je HALMED do danas zaprimio 1989 sumnji na nuspojave na cjepiva protiv COVID-a, s time da se 1090 prijava veže uz Pfizerovo cjepivo, 126 uz Modernino i 771 uz AstraZenecino, dok se za dva slučaja ne zna o kojem je cjepivu riječ.

Capak je rekao da nitko nije prijavio žarište. Dobili su dojavu iz Splitsko-dalmatinske županije da se u 20 slučajeva radi o studentima koji su putem Erasmusa došli studirati u Hrvatsku, a tu je i jedno manje grupiranje u svećeničkom domu.

- Ostalo sve je horizontalno širenje u populaciji jer ne možemo identificirati neka posebna žarišta, rekao je Capak.

Na novinarsko pitanje hoće li do kraja ožujka prvom dozom biti cijepljeno 20 posto hrvatske populacije, Capak je odgovorio da tu količinu s prvom dozom nismo dosegnuli, uglavnom zato što nam nije isporučena očekivana količina cjepiva.

- A ta razočaranja u količine koje su isporučene uglavnom se odnose na AstraZenecino cjepivo čije su isporuke znatno smanjene jer smo u prvom kvartalu trebali dobiti više od milijun doza, rekao je Capak. 

Bez potpora za kršitelje mjera

Načelnik Stožera Davor Božinović rekao je kako je Upravno vijeće HZZ-a jučer imalo sjednicu te da je reklo kako svi oni koji krše mjere Stožera neće imati pravo na potpore.


- Uopće nas ne zanima je li izdano usmeno upozorenje, koje je također vrsta sankcije, ili je prekršajni nalog, ili je nekakva druga pravna radnja ovisno o tome jesu li kršenje utvrdili inspektori civilne zaštite, Državnog inspektorata, policijski službenici. Ono što je u ovom kontekstu bitno je da je registrirano kršenje epidemioloških mjera, rekao je Božinović.


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se u trenutku potpisivanja naknadnih ugovora o prethodnoj kupnji nije moglo naslutiti da će biti ovolikih problema s isporukom AstraZenecinog cjepiva.


- Za sada je ukupno naručeno preko 8.855.554 doze, što je više nego dovoljno za procjepljivanje hrvatskih građana, rekao je Beroš, dodavši kako je osim ukupnog broja iznimno važna i dinamika dolaska.


- Lako je sad reći "Mogli ste ovo ovako ili ovo onako", ali u momentima kada smo mi dobivali te informacije, puno stvari niti o kvaliteti cjepiva, niti o vrsti cjepiva, niti o nuspojava, niti o ničem se nije znalo. Mi smo trebali vrlo pažljivo promisliti što ćemo i kako ćemo naručiti i da pokušamo nekako dobiti u najranije vrijeme, i prije i odmah poslije Nove godine, dovoljne količine da procijepimo većinu hrvatske populacije, rekao je Capak.


Na novinarsko pitanje nije li se u prosincu znalo da AstraZeneca neće biti prva koja će biti odobrena Capak je rekao da su upravo zato naručili milijun doza Pfizera, a na dodatno pitanje koliko smo doza Pfizera tada mogli naručiti odgovorio je - nešto više od 2 milijuna.


- Tada su se nudile dodatne doze čija je isporuka bila u trećem i četvrtom kvartalu, što nam ne bi pomoglo da brže procijepimo naše stanovništvo i pučanstvo, nadovezao se Beroš.


Beroš je naveo kako je od AstraZenece naručeno 2.705.628 doza, od Johnson & Johnsona 900.000, od Pfizera 2.894.963, od Moderne 1.110.000, od CureVaca 300.000, od Novavaxa 894.963, od Valneve 50.000 - ukupno 8.855.554 doze. 27. kolovoza potpisan je prvi ugovor o prethodnoj kupnji s AstraZenecom, 21. 10. s Johnson & Johnsonom, 20. 11. s Pfizerom i 4. 12. s Modernom.


Beroš, koji se danas s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem cijepio AstraZenecinim cjepivom, rekao je kako su vlastitim primjerom htjeli poslati snažnu poruku povjerenja prema znanosti, struci i tom cjepivu.


- Volio bih da naš čin rezultira vraćanjem povjerenja u AstraZenecino cjepivo, rekao je Beroš, dodavši kako je sve više znanstveno utemeljenih spoznaja da je AstraZenecino cjepivo kvalitetno i sigurno, a neki čak i govore i prema novim varijantama virusa.


Capak je rekao da se odaziv na cijepljenje AstraZenecinim cjepivom sada popravlja te izrazio nadu da će uspjeti vratiti povjerenje u to cjepivo.

Božinović o zatvaranju terasa i mjerama za Uskrs


Božinović je između ostalog rekao da se prati pojava zatvaranja stijenki terasa, iako je već u samoj odluci preventivno bilo navedeno da se prostor terase koji je zatvoren pleksiglasom ili staklom ne može tretirati kao otvoren prostor.


- To je u epidemiološkom smislu neprihvatljivo i oni koji to rade i koji, kad utvrde inspekcijske službe da to rade, će biti s jedne strane sankcionirani, s druge strane će izgubiti pravo na naknadu, rekao je Božinović.


Na novinarsko pitanje razmišlja li se o novim, oštrijim mjerama prije Uskrsa Božinović je rekao da će ovaj tjedan razgovarati o nekim mjerama koje se eventualno mogu donijeti.


- Sigurno ćemo napraviti okvir koji je ozbiljan. Koliko će se on ozbiljno i odgovorno provoditi u praksi, to je sad stvar svih nas da uvjerimo građane i one koji se ne pridržavaju mjera da ih se pridržavaju. Kad govorimo o privatnim okupljanjima, neće niti jedna državna institucija ići po kućama i provjeravati vodite li brigu o svojim roditeljima, bakama ili djedovima, neće niti jedna državna institucija voditi brigu o tome perete li ruke ili održavate fizičku distancu od drugih osoba, pogotovo u zatvorenom prostoru, nosite li maske... Više manje, sve je jasno, rekao je Božinović, dodavši da o samim građanima ovisi hoćemo li iz ove situacije izaći sa što manje zabrana i uspjeti izgurati ovu turističku sezonu.


Božinović je rekao da ove mjere istječu krajem mjeseca te da će početkom travnja i sredinom travnja donijeti nove.


- A o nama ovisi hoće li biti samo produžavanje, hoće li biti neka restriktivnija rješenja, ili će biti liberalnija. Svi se nadamo ovome drugome, ali neće nam to nitko drugi donijeti do nas samih, poručio je.

Dulje od godinu dana Europa se bori protiv koronavirusa. Broj preminulih približava se 890 tisuća, dosad se na kontinentu zarazilo oko 38 milijuna ljudi, a trenutačno je više od 10 milijuna aktivnih slučajeva. Negativne rekorde ruše Poljska, Ukrajina i Bugarska. Danas Bugarska ima dnevni rekord novozaraženih koronavirusom - 4 851.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!