12:12 / 19.08.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Podnevni dnevnik/HRT

Svijet u potrazi za cjepivom

Dan Himbrechts via REUTERS

Dan Himbrechts via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Južna Koreja jutros je prijavila 297 novih slučajeva zaraze. Toliko novooboljelih u jednome danu nisu imali od ožujka. Najveća žarišta povezana su s crkvama.
Slovenska vlada i stručna skupina za Covid-19 razgovaraju o mjerama za ograničavanje unošenja koronavirusa u zemlju. Navode kako se većina infekcija unosi iz Hrvatske pa predlažu uvođenje karantene za sve koji dolaze iz naše zemlje. Istovremeno je iz Hrvatske turističke zajednice priopćeno kako je na ažuriranoj listi švicarskog ministarstva zdravstva, Hrvatska uvrštena na popis sigurnih zemalja za putovanja. Na drugom kraju svijeta, Australija se približila proizvodnji cjepiva koje će biti besplatno za sve Australce.

Australska vlada potpisala je sporazum s britansko-švedskom farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca o proizvodnji potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa.

- Potpisali smo pismo namjere s AstraZenecom koje će Australiji omogućiti pristup, bude li uspješno, cjepivu za Covid-19. Ono će biti proizvedeno ovdje i bit će besplatno za 25 milijuna Australaca - izjavio je australski premijer Scott Morrison.

Premijer se nada da će cjepivo biti dostupno početkom iduće godine, a cijepljenje bi moglo biti obvezno. Riječ je o cjepivu koje razvijaju znanstvenici na Oxfordu uz pomoć farmaceutskog konglomerata AstraZeneca. Ono je ušlo u naprednu fazu kliničkih ispitivanja.

Australcima je vijest objavljena u danu kada koronavirusnom bolesti najteže pogođena savezna država Viktorija ima najmanje novooboljelih u posljednjih malo više od 5 tjedana.

- Pad krivulje epidemije uistinu je dobar znak. Ovaj je val uvelike različit od prvoga. Imamo zahtjevne situacije u domovima za njegu starijih, osoba s invaliditetom i drugim sličnim ustanovama gdje je veoma teško brzo dostići dobre rezultate. Ali bilježimo pad i to je veoma dobro - kaže Brett Sutton, voditelj zdravstvene službe u saveznoj državi Victoriji.

Južna Koreja jutros je prijavila 297 novih slučajeva zaraze. Toliko novooboljelih u jednome danu nisu imali od ožujka. Najveća žarišta povezana su s crkvama.

- Još mnogo ljudi povezanih s jednom crkvom čeka testiranje. Uz to, i na drugim područjima neprekidno izbijaju masovne zaraze. Zato očekujemo povećan broj novih pacijenata - smatra Kim Gang-Lip, zamjenik južnokorejskog ministra zdravstva.

U glavnom gradu Seulu i područjima oko njega ograničavaju se okupljanja, zatvaraju muzeji, noćni klubovi i karaoke barovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!