Svjetski čelnici odaju počast Gorbačovu, pogreb u subotu

31.08.2022.

Zadnja izmjena 23:20

Autor: HRT/Hina

Svjetski čelnici odaju počast Mihailu Gorbačovu

Svjetski čelnici odaju počast Mihailu Gorbačovu

Foto: ilustracija / Shutterstock

Umro je Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir. Povijest će ga pamtiti kao jednu od najvažnijih osoba druge polovice 20. stoljeća. Svjetski čelnici odaju počast čovjeku koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i padu Željezne zavjese.  

Pogreb posljednjeg vođe Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, održat će se u subotu, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na Gorbačovljevu kći. Pogrebna ceremonija održat će se u poznatoj Dvorani stupova u moskovskom Domu sindikata, izvijestio je Interfax.

Obred će biti otvoren za javnost, a Gorbačov će potom biti pokopan na moskovskom središnjem groblju Novodeviči, objavila je novinska agencija TASS pozivajući se na Vladimira Poljakova, glasnogovornika Zaklade Gorbačov.

video thumb

- Ruski predsjednik Vladimir Putin izražava svoju najdublju sućut nakon smrti Mihaila Gorbačova i ujutro će poslati brzojav sućuti (njegovoj) obitelji i bližnjima, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kojeg navodi agencija TASS.

Henry Kissinger, američki državni tajnik od 1973. do 1977., izjavio je da je Mihail Gorbačov činio velike stvari.

Nije bio u stanju do kraja provesti svoje vizije jer rusko društvo za to nije bilo spremno. Narodi istočne Europe, Njemci, pa i Rusi duguju mu veliku zahvalnost. Imao je hrabrosti javno istupiti s idejama slobode, kazao je Kissinger.

video thumb

Glavni tajnik UN-a izrazio je "duboku tugu" i nazvao Gorbačova "jedinstvenim državnikom koji je promijenio tijek povijesti". 

- Učinio je više od bilo koga drugoga kako bi potaknuo da se na miran način okonča hladni rat. Svijet izgubio velikog svjetskog vođu, predanog multilateralizmu i neumornog zagovornika mira, rekao je u priopćenju Antonio Guterres.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odala je počast Gorbačovu, nazvavši ga "vođom koji je bio dostajan povjerenja i poštovan". Posljednji sovjetski čelnik "odigrao je ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i padu željezne zavjese. Otvorio je put slobodnoj Europi. To je nasljeđe koje nećemo zaboraviti. R.I.P. Mihail Gorbačov", napisala je na Twitteru.

Britanski premijer na odlasku Boris Johnson pozdravio je njegovu "hrabrost i integritet". Rekao je da je njegova "neumorna predanost" primjer danas u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

- Jako me ražalostila vijest o Gorbačovljevoj smrti. Uvijek sam se divio hrabrosti i integritetu koje je pokazao pri okončanju hladnog rata. U trenutku agresije Putina u Ukrajini, njegova neumorna predanost otvaranju sovjetskog društva ostaje primjer za sve nas, napisao je Johnson na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je Gorbačovu na "angažmanu za mir u Europi". Nazvao ga je "čovjekom mira čiji su izbori otvorili put slobodi za Ruse. Njegov je angažman za mir u Europi promijenio našu zajedničku povijest".

Američki predsjednik Joe Biden odao je počast posljednjem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu, koji je preminuo u utorak, nazvavši ga "rijetkim liderom" i državnikom koji je pridonio "sigurnijem svijetu".

- Kao čelnik SSSR-a surađivao je s (američkim) predsjednikom (Ronaldom) Reaganom na smanjivanju nuklearnog arsenala u dvije zemlje, na veliko olakšanje ljudi širom svijeta koji su se molili da dođe kraj utrci u nuklearnom naoružanju. Nakon desetljeća brutalne političke represije, on je usvojio demokratske reforme. Njegova su djela bila djela rijetkog lidera, vođe koji je imao dovoljno mašte da vidi da je moguća drugačija budućnost i hrabrosti da riskira čitavu karijeru da bi do nje došao. Rezultat je bio sigurniji svijet i i više slobode za milijune ljudi, , rekao je Biden u priopćenju.
Čvrsti reformator, posljednji čelnik SSSR-a Mihail Gorbačov koji je preminuo u utorak u 92. godini, nakon odlaska iz Kremlja postao je prvi politički čelnik u suvremenoj ruskoj povijesti koji je nakon godina na vlasti imao aktivnu javnu ulogu. Gotovo 30 godina krčio je svoj vlastiti postsovjetski put.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!