08:46 / 23.07.2021.

Autor: V.G./HRT/IMS

Sydney: izvanredna situacija zbog COVID-a, vlasti produljuju mjere

Sydney

Sydney

Foto: Loren Elliott / Reuters

Australska savezna država Novi Južni Wales u petak je izvijestila o najvećem dnevnom porastu broja novozaraženih koronavirusom ove godine, zbog čega se uvode jače mjere zatvaranja u Sydneyu, a australske vlasti rekle su da se država nalazi u izvanrednoj situaciji koja ometa oporavak gospodarstva.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian najavila je da bi se u najvećem gradu u zemlji mjere vezane za ograničenje kretanja i ostanak kod kuće mogle produljiti nakon 30. srpnja.

- Očito je da brojevi ne idu u smjeru u kojem smo se nadali da će ići u ovoj fazi, izjavila je Berejiklian, dodajući da je u Novom Južnom Walesu zabilježeno 136 novooboljelih.

U najnovijem valu epidemije ukupan broj zaraženih skočio je na malo više od 1900 slučajeva, nakon što je u Sydneyu u lipnju zaraza otkrivena kod vozača limuzine prekooceanske zrakoplovne posade.

Zbog ubrzanog prelaska delta-soja virusa u susjedne države, Victoriju i Južnu Australiju, vlasti su odlučile da mjere koje se odnose na ograničenje kretanja i koje pogađaju više od polovine stanovništva ostaju na snazi. To negativno utječe na gospodarstvo zemlje dok su se ostali dijelovi svijeta, poput Britanije i SAD-a, počeli otvarati.

Premijerka Novog Zelanda u petak je blokirala ''putni balon'' na najmanje osam tjedana, zatvorivši tako svoje granice posjetiteljima iz Australije. Balon je omogućavao putovanje između dviju zemalja bez potrebne karantene.

Transtasmanski balon za putovanja između Australije i Novog Zelanda bio je jedinstven koncept bez karantene u široj regiji Azije, gdje su tijekom pandemije države uglavnom zatvarale svoje granice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!