10:41 / 21.07.2021.

Autor: M.M./HRT

Raste bijes Australaca, polovina kontinenta u 'lockdownu'

U Australiji je cijepljeno manje od 14 posto ljudi

U Australiji je cijepljeno manje od 14 posto ljudi

Foto: Jane Wardell / Reuters

U Australiji raste bijes jer je 13 milijuna ljudi, otprilike polovica stanovništva, ponovno u 'lockdownu' kako bi se spriječilo izbijanje epidemije.

Osim Victorije i Novog južnog Walesa u lockdownu je od jučer i Južna Australija. 

Dva najveća australska grada, Sydney i Melbourne, suočavaju se s neizvjesnošću oko ponovnog otvaranja. 

A otvaranja u Velikoj Britaniji i SAD-u povećala su pritisak na saveznu vladu. Premijer Scott Morrison žestoko je kritiziran zbog spore stope cijepljenja. Naime, cijepljeno je manje od 14 posto Australaca, što je najlošije među zemljama OECD-a.

- Nijedna zemlja nije na pandemiju odgovorila 100 posto. Mislim da Australci to razumiju, rekao je Morrison, istaknuvši uspjeh Australije u održavanju ukupnog broja infekcija znatno ispod mnogih zemalja. Naime, u Australiji je od početka epidemije zabilježeno 915 smrtnih slučajeva.

Do nedavno Australija je bila uglavnom hvaljena zbog svoje strategije zatvaranja granica, karantenskih programa i brzih blokada. No, vrlo zarazna varijanta delta dovela je u pitanje ovu obranu u posljednjih mjesec dana.

U najvećem australskom gradu Sydneyju zaraženo je više od 1500 ljudi. Dužnosnici su danas izvijestili o 110 novih slučajeva, usprkos četvrtom tjednu lockdowna.

Stanovnici tog grada ne smiju napuštati svoje domove, osim radi kupovine namirnica, vježbanja i drugih bitnih razloga. Postoji bojazan da bi se zaključavanje Sydneya moglo produljiti do rujna.

U Južnoj Australiji evidentirano je pet slučajeva delta soja, te će ta država u lockdownu provesti pet dana, dok će u Victoriji, koja je danas zabilježila 22 novooboljela u lockdownu biti barem do sljedećeg utorka.

American Airlines obustavlja letove za i iz Australije

Najveća svjetska zrakoplovna kompanija American Airlines od 1. rujna obustavit će sve putničke i teretne letove za i iz Australije, zbog trenutnih ograničenja putovanja.

Taj potez ostavlja Australiju sve izoliranijom od ostatka svijeta, a raste i strah da bi tu odluku mogle slijediti i mnoge druge zrakoplovne tvrtke.

Međunarodne granice Australije zatvorene su od ožujka 2020., bez službenog datuma otvaranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!