08:16 / 07.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Sydney još tjedan dana zatvoren zbog širenja delta-varijante

Sydney

Sydney

Foto: Loren Elliott / Reuters

Čelnica australskog Novog Južnog Walesa (NSW) u srijedu je naložila produljenje lockdowna u Sydneyu na još tjedan dana, upozorivši da će broj novih slučajeva zaraze rasti dok se najveći grad u zemlji bori s vrlo zaraznom delta-varijantom koronavirusa. 

Sydney, dom petine od ukupno 25 milijuna stanovnika Australije, zatvoren je 26. lipnja nakon što je pojava delta-varijante natjerala dužnosnike da postrože ograničenja u zemlji u kojoj cijepljenje teče sporo. Stroga naredba da se ostane kod kuće trebala je biti ukinuta u petak, ali ostat će na snazi do 16. srpnja.

- Ova delta-varijanta mijenja igru, ekstremno je prenosiva i zaraznija od bilo kojeg oblika virusa koji smo vidjeli, rekla je premijerka ove savezne države Gladys Berejiklian novinarima u Sydneyu.

Sydney se bori s najvećim širenjem koronavirusa u ovoj godini, evidentirano je 350 zaraženih od detektiranja prvog slučaja prije tri tjedna. Zaraza je potvrđena kod vozača limuzine koji je prevozio prekomorsku zračnu posadu.

U srijedu je potvrđeno 27 novih lokalnih zaraza u NSW-u, a u utorak ih je bilo 18. Od novih slučajeva, 20 ih je bilo u izolaciji, a sedam ih je boravilo u zajednici dok su bili zarazni.

Zatvaranja, brzo pronalaženje kontakata i poštovanje pravila fizičkog razmaka u zajednici pomoglo je Australiji da suzbije žarišta i zadrži brojeve na niskoj razini - malo više od 30.800 slučajeva i 910 mrtvih. Aktualno zatvaranje Sydneya drugo je zatvaranje tog grada od početka pandemije.

Nakon najave o produljenju zatvaranja, pale su australske dionice povezane s putovanjima, poput Qantas Airwaysa Ltd.

Lanci prehrambenih proizvoda Woolworths Group Ltd i Coles Group Ltd - za koje investitori očekuju da će im se povećati prodaja u zatvaranju - trgovali su oko jedan posto više, nadmašujući malo veće ukupno tržište.

"Molimo vas, ostanite kod kuće"

Berejiklian i zdravstveni dužnosnici upozorili su stanovnike Sydneya da očekuju porast broja zaraženih u iduća 24 sata i pozvali stanovnike s tri područja na zapadu grada - Fairfield, Canterbury-Bankstown i Liverpool da izbjegnu izlazak iz svojih domova i posjete.

- Molimo vas, ostanite kod kuće (...) Ne posjećujte svoje voljene, koristite se digitalnim sredstvima, rekla je glavna zdravstvena službenica NSW-a Kerry Chant.

Učenicima završavaju zimski praznici, a od idućeg tjedna škole u Sydneyu prelaze na nastavu na daljinu kako bi se spriječilo stvaranje gužve kad roditelji dovoze djecu u školu i dolaze po njih.

Za razliku od drugih država, NSW se opirao zatvaranju cijelog grada u ranim fazama izbijanja epidemije, ali ih je delta-varijanta koronavirusa natjerala da ponovno promisle.

Strategije NSW-a kritizirale su druge države, iako je imao potporu savezne vlade.

Zdravstvene vlasti na meti su kritika jer su omaškom cijepile nekoliko srednjoškolaca koji su zadnji na redu za cijepljenje, a ministar zdravstva NSW-a Brad Hazzard kritizirao je medije zbog isticanja te pogreške.

- Znate što? Škola je to dobro namijenila. Dogodila se pogreška i što sad? To se dogodilo na milijun cijepljenja. Krenite dalje!, rekao je Hazzard.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!