22:00 / 06.07.2021.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/P.F./HRT

Broj žrtava od Covida u svijetu premašio 4 milijuna

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Marin Tironi / Pixsell

Krivulja novozaraženih u svijetu posljednjih je desetak dana ponovno u uzlaznoj putanji. Rast broja novih slučajeva uglavnom je uzrokovan delta-sojem koronavirusa, ali se sve više spominje i lambda-soj, koji je prvi put otkriven još prošle godine u zemljama Južne Amerike. Inače, od početka pandemije u svijetu se koronavirusom zarazilo više od 185 milijuna ljudi, a broj žrtava COVID-a danas je premašio četiri milijuna.

U Europi, najteže je zasad u Portugalu, no u posljednje vrijeme sve se više pogoršava i zdravstvena situacija u Španjolskoj gdje se proteklih dana dogodila eksplozija broja zaraženih, posebice među mlađim stanovništvom. Gotovo 33.000 novozaraženih, u samo tri dana, a 23 su osobe umrle. Većinom je riječ o delta-soju koronavirusa.

- Istina, podaci uopće nisu dobri. U posljednjih 14 dana imamo akumuliranu incidenciju od 204 slučaja na 100.000 stanovnika, rekao je Fernando Simon, direktor Koordinacijskog centra za zdravstvena upozorenja i hitne slučajeve u Španjolskoj.

Od 26. lipnja u Španjolskoj maske na otvorenom više nisu obvezne, 40,3% stanovnika od oko 47 milijuna Španjolaca u potpunosti je cijepljeno, no zbog nanovijeg pogoršanja stanja u nekoliko regija, među kojima su Andaluzija i Katalonija, sve se više razmatra postroženje restrikcijskih mjera. Štoviše, Katalonci ubrzano cijepe mlađu populaciju.

- Smatram da je normalno da mladi ljudi žele izaći i zabaviti se, ali i mi moramo biti odgovorni, kažu jedan od mladih.

Velika Britanija, zemlja s najviše cijepljenih u Europi, posljednjih tjedana, također bilježi golem rast broja zaraženih delta-sojem koronavirusa, gotovo ih je 25.000 dnevno. Lockdown bi se, nakon jedne odgode, trebao ukinuti 19. srpnja. To uključuje ukidanje nužnog razmaka među osobama, nošenje maski i rad od kuće. No, sada, tvrdi britanski premijer Boris Johnson, više ništa nije sigurno.

- Ako se ovako nastavi, do 19. srpnja bismo mogli imati i do 50.000 novozaraženih dnevno, istaknuo je Johnson.

Svjetska zdravstvena organizacija poručila je kako je sada potreban veći oprez u ublažavanju restriktivnih mjera nego ikada prije jer pandemija očito ne popušta te da nas najesen vjerojatno čeka novi val.

- Željeli bismo se vratiti normalnom životu. Ali smatram da smo se svi požurili i prerano se vratili svemu što smo radili prije, rekao je Mike Ryan, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije. 

WHO ujedno upozorava da države američkog kontinenta i dalje izvještavaju o milijun novih slučajeva zaraze koronavirusom, a europske o pola milijuna svakoga tjedna.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!