Tajni dokumenti iz Pentagona prvotno podijeljeni na mreži Discord

11.04.2023.

23:09

Autor: Sanja Gvozdanvović/Dnevnik/HRT/IMS

Pentagon

Pentagon

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Tajni dokumenti koji su procurili iz Pentagona i američke obavještajne službe prvotno su podijeljeni na gejmerskoj mreži Discord, i to još u veljači, pokazala je istraga. To bizarno otkriće dolazi nakon što je postalo jasno da internetom kruže, ne samo detaljne informacije o ratu u Ukrajini nego i osjetljivi podaci vezani za američke saveznike i Kinu.


Deseci povjerljivih dokumenata američkog ministarstva obrane, zemljovidi, grafikoni, fotografije, spisi označeni kao strogo povjerljivi daju detaljan prikaz rata u Ukrajini te informacije o Kini i one dobivene prisluškivanjem saveznika kao što su Južna Koreja i Izrael. Pojavili su se još u veljači, na aplikaciji za razmjenu poruka Discord, popularnoj među ljubiteljima videoigara.

- Počelo je na jednom Discordovu poslužitelju, koji je svojevrsna platforma za razmjenu poruka u vezi s igrama, zatim je premješteno na drugi Discordov poslužitelj, a onda na 4chan, koji također ima svoj udio u otkvačenoj internetskoj kulturi. Odatle do Telegrama, ruske aplikacije i platforme za razmjenu poruka, rekao je Thoms Rid, profesor na Sveučilištu Johns Hopkins.

Američka vlada potvrdila je autentičnost objavljenih dokumenata koji prema Wall Street Journalu potječu iz različitih američkih tajnih službi ili iz vrhovnog zapovjedništva američkih oružanih snaga.

- Budući da se ti dokumenti šire internetom, želio bih naglasiti da je to veoma ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost te potencijalan izvor dezinformacija, rekao je Chris Meagher, pomoćnik američkog ministra obrane za javne poslove.

Iz dokumenata se mogu doznati američke procjene tijeka rata u Ukrajini, veoma detaljne informacije o ukrajinskim snagama - od njihove sposobnosti da se koriste oružjem koje im doprema Zapad do spremnosti za pokretanje ofenzive...

- Dokumenti nam otkrivaju da su američki vojnici za specijalne operacije na terenu u Ukrajini, da je ondje stotinjak pripadnika američke vlade, da su u jednom danu 72 leta borbenih zrakoplova izvele američke postrojbe, kazao je Jack Midgley, viši suradnik Centra za novu američku sigurnost.

Washington Post dobio je pristup jednom dokumentu u kojem se otkriva da Egipat planira u tajnosti proizvesti 40 tisuća raketa za Rusiju. Prenose da je predsjednik Abdul Fatah al-Sisi rekao dužnosnicima da proizvodnju i isporuku taje kako bi izbjegli probleme sa Zapadom.

Nema pokazatelja da je namjera ostvarena, Kairo navode odbija kao posve neutemeljene, a u Kremlju kažu da je riječ o još jednoj lažnoj vijesti.

Tajni dokument u koji je BBC imao uvid otkriva prijepore u Južnoj Koreji vezane uz naoružavanja Ukrajine. Našli su se između američkog pritiska da to učine i svoje politike da ne naoružavaju zemlje u ratu pa je predloženo da se oružje pošalje u Poljsku.

- Ministri obrane dviju zemalja razgovarali su i složili se da imaju ista stajališta. Mnoge od otkrivenih informacije izmišljene su, rekao je Kim Tae-Hyo, zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Intrigantan je i materijal prikupljen presretanjem komunikacije koji se odnosi na Izrael. Vodstvo Mossada pozivalo je dužnosnike obavještajne agencije i izraelske građane da prosvjeduju protiv pravosudne reforme premijera Benjamina Netanyahua. Izrael je odbacio te tvrdnje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!