Tajvan upozorava da bi Kina mogla uporabiti silu

06.03.2023.

11:20

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Svenacionalni kongres u Pekingu

Svenacionalni kongres u Pekingu

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng upozorio je da kineska vojska traži izgovore za upad u područja blizu tajvanskog teritorijalnog zračnog i morskog prostora te da bi Kina mogla uporabiti silu. 

Tajvan, kojeg podupire SAD, upozorava da će u tom slučaju iskoristiti pravo na samoobranu i protunapad.

Na 14. svenacionalnom kongresu, koji traje u Pekingu, u planovima za ovu godinu najavljeno je ponovno mirno ujedinjenje Kine i Tajvana.  

Tajvan: Kina bi morala poštovati predanost tajvanskog naroda demokraciji


Kina bi morala poštovati predanost tajvanskog naroda konceptu suverenosti, demokracije i slobode, priopćila je tajvanska vlada u nedjelju.

Kina bi morala poslove s Tajvanom rješavati pragmatično na racionalan i ravnopravan način s uzajamnim poštovanjem, priopćilo je tajvansko vijeće za odnose s Kinom.

Tajvansko priopćenje odgovor je na izjavu kineskoga premijera Li Keqianga na početku godišnjega zasjedanja kineskoga parlamenta da bi kineska vlada morala promicati miroljubiv razvoj odnosa s Tajvanom i predložiti proces kineskoga "mirnog ponovnog ujedinjenja", ali i poduzeti odlučne korake u suprotstavljanju tajvanskoj neovisnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!