13:46 / 06.09.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Talibanski borci sve više izgledaju poput američkih komandosa

Talibanski borci sve više izgledaju poput američkih komandosa - uniformirani i s američkim oružjem, u američkim vozilima.

Talibanski borci sve više izgledaju poput američkih komandosa - uniformirani i s američkim oružjem, u američkim vozilima.

Foto: Screenshot / Reuters

Talibani su objavili pobjedu nad pokretom otpora u dolini Pandžšir i kraj rata u Afganistanu. Glasnogovornik talibana rekao je da su u cijelosti osvojili posljednje uporište protiv svoje vlasti i da je cijela dolina pod njihovom kontrolom. Lider pokreta otpora Ahmad Massoud, koji je prije nekoliko dana odbacio mogućnost pregovora s talibanima, zasad se nije oglasio.


Prizor koji pokazuje da je posljednji pokret otpora u Afganistanu slomljen - talibani u provincijskom središtu ispod portreta šaha Ahmada Massouda, legendarnog mudžahedina koji se 80-ih borio protiv Sovjeta, a 90-ih i protiv talibana. Na čelu pokreta otpora protiv današnjih talibana njegov je 32-godišnji sin, ali talibani tvrde da je strateški važna provincija, uglavnom naseljena etničkim Tadžicima, u potpunosti pod njihovom kontrolom.

Talibanski borci sve više izgledaju poput američkih komandosa, uniformirani i s američkim oružjem, u američkim vozilima koje su zaplijenili od bivše afganistanske vojske. 

- Glavni razlog zbog kojeg smo oprezni je taj što nam je prioritet zaštititi civile, javne zgrade i privatne stanove. Zato sporo napredujemo, izjavio je Ahmadullah Wasiq, talibanski dužnosnik.

Dok su talibani zauzeti slamanjem pokreta otpora, žene se pokušavaju izboriti za svoja prava. Sve su češće na ulicama.

- Godinama smo studirale, a talibani nam neće dopustiti da radimo, rekla je jedna od njih.

- Sve smo izgubile. Naši će se životi sada odvijati unutar četiri zida, dodaje Zarghouna, također jedna od prosvjednica.

Talibanski dužnosnici ne ustručavaju se davati intervjue stranim novinarkama i odgovarati na pitanja o položaju žena.

- Ne znam koja će točno biti politika emirata, ali mogu reći da sigurnosna situacija u zemlji ne dopušta da žene rade na visokim pozicijama u vladi, objašnjava Qari Karimullah Sajid, talibanski zapovjednik u provinciji Logar.

Talibani kažu da će strani novinari moći nastaviti raditi u Afganistanu sve dok poštuju tamošnje zakone, a na Kinu već gledaju kao na glavnog strateškog partnera u budućnosti. 

- Afganistanu su potrebna strana ulaganja i izgradnja infrastrukture, pa se posebno nadam razvoju dobrih odnosa s Kinom, pojasnio je Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibana.

Talibani kažu da se nadaju kako će uspostaviti prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama. 

Pogledajte prilog Mire Aščića:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!