07:11 / 14.08.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/M.Š./Hina

Afganistanski predsjednik: Neću dopustiti da nametnuti rat uzrokuje smrt nevinih

Ashraf Ghani

Ashraf Ghani

Foto: Afghan Presidential palace / Reuters

Talibani nezaustavljivo napreduju u Afganistanu, sve su bliže Kabulu. Nakon što su zauzeli Laškar Ga i Pul-e- Alam, pobunjenici kontroliraju gotovo polovinu pokrajinskih upravnih središta u zemlji. U kabulsku zračnu luku stigli su američki marinci kako bi osigurali evakuaciju američkih državljana i diplomata.


Afganistanski predsjednik Ašraf Gani pozvao je u subotu na dodatnu mobilizaciju oružanih snaga i naznačio da su u tijeku "konzultacije" kako bi se brzo pronašlo političko rješenje koje jamči mir i stabilnost u Afganistanu.

- Dodatna mobilizacija naših sigurnosnih i obrambenih snaga naš je prioritet i u tom smislu se poduzimaju ozbiljne mjere, rekao je Gani u kratkom televizijskom obraćanju naciji.

Nije aludirao na moguću ostavku, koju su neki zahtijevali, ali je precizirao da je započeo "konzultacije" unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo "političko rješenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost".

- Neću dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih, nestanak postignuća u posljednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti, obećao je Gani.

Talibani zauzeli ključni grad blizu Kabula

Nastavljajući brzo napredovanje, pobunjenici su zauzeli Pul-e-Alam, oko 70 km od Kabula i glavni grad pokrajine Logar, rekao je član lokalnog pokrajinskog vijeća. Talibani nisu naišli na velik otpor, rekao je anonimno za Reuters.

Zauzeće grada, ključnog za potencijalni napad na Kabul, dolazi dan nakon što su pobunjenici zauzeli drugi i treći najveći grad u zemlji.

Pentagon je priopćio da će dvije bojne marinaca i jedna pješačka bojna stići u Kabul do nedjelje navečer. Ukupno će u Kabulu biti raspoređeno 3 tisuće američkih vojnika.

- Stigli su i nastavit će pristizati do sutra, rekao je anonimno američki dužnosnik za Reuters.

Borbena grupa pješačke brigade bit će premještena u Kuvajt iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini te će djelovati kao brza podrška snagama u Kabulu, ako bude potrebno, objavio je Pentagon.

Velika Britanija i nekoliko drugih zapadnih zemalja također šalju svoje postrojbe, zbog raspadanja otpora afganistanskih snaga i posljedičnih strahova da bi napad na Kabul mogao početi za samo nekoliko dana.

Dužnosnik afganistanske vlade potvrdio je u petak da su talibani osvojili i drugi najveći grad Kandahar, ekonomske središte juga Afganistana.

Radikalna islamistička skupina također je zauzela i Herat na zapadu zemlje.

Gubitak Kandahara težak je udarac za vladu. Riječ je o glavnom uporištu talibana, izvorno paštunskih boraca, čija je organizacija formirana 1994. u kaosu građanskog rata.

Kandahar se nalazi blizu Spin Boldaka, jednog od dvaju glavnih graničnih prijelaza prema Pakistanu, a i jedan je od glavnih izvora poreznih prihoda.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je prije pada Pul-e-Alama kako postoji zabrinutost da bi talibani, koji su svrgnuti s vlasti u zemlji 2001. nakon terorističkog napada 11. rujna, mogli započeti operaciju s ciljem zauzimanja Kabula u roku od nekoliko dana.

- Kabul nije trenutačno neposredno ugrožen, ali jasno je da ako samo pogledate što su talibani radili, možete vidjeti da pokušavaju izolirati Kabul, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Neka su veleposlanstva počela spaljivati osjetljive materijale uoči evakuacije, navode diplomati.

Američko veleposlanstvo u Kabulu obavijestilo je djelatnike da imaju na raspolaganju uređaje za uništavanje papira i elektroničkih uređaja kako bi se "smanjila količina senzitivnog materijala u objektu", navodi se u dokumentu koji je vidio Reuters.

video thumb

Izmicanje kontroli

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je talibane da odmah zaustave ofenzivu u Afganistanu i upozorio da "Afganistan izmiče kontroli".

- Ovo je trenutak da se zaustavi ofenziva. Ovo je trenutak da se pokrenu ozbiljni pregovori. Ovo je trenutak da se izbjegne produljeni građanski rat ili izolacija Afganistana, rekao je Guterres novinarima u New Yorku.

Mnogi stanovnici glavnog grada stvaraju zalihe riže i druge hrane. U veleposlanstvima se podnose deseci tisuća zahtjeva za izdavanje vize, navode dužnosnici.

Prvi potpredsjednik Afganistana Amrulah Saleh rekao je nakon sastanka vijeća za sigurnost, kojim je predsjedao predsjednik Ašraf Gani, da je ponosan na vojsku i da će vlada učiniti sve što može kako bi pružila što jači otpor talibanima.

Zbog trenutnog razvoja situacije strahuje se od moguće izbjegličke krize i pogoršanja ljudskih prava u zemlji.

Oko 400 tisuća civila protjerano je ove godine, a 250 tisuća od svibnja, navodi dužnosnik UN-a.

Od većih gradova u zemlji vlada kontrolira Kabul, Mazar-i-Sharif na sjeveru zemlje i Jalalabad blizu pakistanske granice na istoku.

Zbog brzine napredovanja talibana neki problematiziraju američko povlačenje, koje je dogovoreno prošle godine za vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Biden je rekao ovoga tjedna da ne žali zbog odluke o povlačenju te je istaknuo da je Washington uložio više od bilijun dolara u Afganistanu i izgubio tisuće vojnika u 20 godina.

Pozvao je afganistanske lidere i vojsku da se bore za svoju zemlju.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podupire Bidenovu odluku, a republikanci su kritizirali način povlačenja.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da je to debakl, dodavši da nije kasno za zaustavljanje talibanskog napredovanja prema Kabulu pružanjem zračne i druge podrške afganistanskoj vladi.

Kanada će primiti 20.000 afganistanskih izbjeglica

Kanadska vlada je u petak izrazila spremnost da primi 20.000 afganistanskih izbjeglica u sklopu novog imigracijskog programa, zbog "izbijanja humanitarne krize na tom području".

- Situacija u Afganistanu je strašna i Kanada neće stajati prekriženih ruku, rekao je ministar za imigraciju, izbjeglice i državljanstvo Marco Mendicino, najavljujući program.

Ovom odlukom Kanade bit će obuhvaćene "posebno ranjive osobe", napose žene na istaknutim položajima, aktivisti za ljudska prava, progonjene vjerske manjine, novinari i pripadnici LGBTQI zajednice.

Letom kanadskog ratnog zrakoplovstva u petak je u Toronto stigla "skupina afganistanskih državljana" koji su pomagali zemlji, rekao je Harjit Sajjan, ministar obrane.

Marc Garneau
, ministar vanjskih poslova, objavio je na Twitteru da Kanada "duguje Afganistancima" i da će se zemlja i ubuduće brinuti o njihovoj sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!