Panika u Afganistanu, nezadrživo napredovanje talibana

13.08.2021.

09:16

Autor: Marko Stričević/Dnevnik u podne/HTV/IMS

 Panika u Afganistanu, talibani su zauzeli i Kandahar

Panika u Afganistanu, talibani su zauzeli i Kandahar

Foto: Društvene mreže / Reuters

Panika u Afganistanu - talibani su zauzeli i Kandahar, drugi grad po veličini u državi. Sjedinjene Američke Države, koje su povukle većinu snaga, sada vraćaju 3000 vojnika - ali ne da bi pomogli vladinim snagama u borbama, nego kako bi osgurali evakuaciju svog veleposlanstva dok zemlja ponovno pada pod vlast islamskih ekstremista.

video thumb

U trijumfu na koji su čekali gotovo 20 godina talibani su zauzeli svoju negdašnju prijestolnicu Kandahar, iz koje su prije američke invazije vladali većinom Afganistana. S druge strane, država i vojska koju su 20 godina gradili SAD i saveznici raspada se poput kule od karata. 


- Mnogi su iznenađeni u Pentagonu, Bijeloj kući i drugdje. Očekivalo se da će talibani osvojiti neka područja, ali nevjerojatna je brzina kojom to postižu i koliko brzo padaju glavni gradovi provincija, kaže Sagar Meghani, reporter AP-a iz Washingtona.


Na listi sedam najvećih gradova Afganistana, Kandahar je drugi. Dan prije njegova pada, talibani su zauzeli Ghazni i Herat, a još prije pet dana Kunduz. No nijedan od tih gradova nema više od 620 tisuća stanovnika, za razliku od glavnoga grada Kabula u kojem živi više od četiri milijuna ljudi. Stižu informacije o tamošnjem kaosu i uličnim borbama, dok se parkovi pretvaraju u prognaničke kampove. 


- Talibanski borci otjerali su me prijeteći oružjem. Pobili su mi sinove, a snahe prisilno udali. Silom su uzeli od tri do četiri djevojke iz svake kuće, a mi smo morali otići! - svjedoči za Reuters Zar Begum, prognanica u Kabulu.


U posljednjem mjesecu povlačenja Sjedinjene Američke Države ipak vraćaju u Afganistan 3000 vojnika. Ali ne kako bi ratovali protiv nikad pobijeđene sile u čijem je okrilju svojedobno Al Kaida pripremila napade 11. rujna, nego kako bi ubrzali evakuaciju američkog veleposlanstva u Kabulu.


- Vrlo pozorno pratimo sigurnosno stanje na terenu kako bismo postupali razborito i odgovorno, i na osnovi trendova donosili najbolje odluke koje možemo. Bolje je da se brinemo za sigurnost naših ljudi, nego da čekamo dok bude prekasno, poručio je John Kirby iz Ureda za obranu SAD-a (Pentagon).


Vođa republikanaca u američkom Senatu izjavio je da mu potezi vlade sliče pripremama za pad Kabula. Od predsjednika Bidena zatražio je da zaustavi povlačenje i vojno spriječi razvoj događaja sličan američkom bijegu iz rata u Vijetnamu: 


"Zbog odluka predsjednika Bidena jurimo prema još strašnijoj verziji ponižavajućeg pada Saigona 1975. Predsjednik Biden treba se hitno posvetiti pružanju veće pomoći afganistanskim snagama, počevši od bliske zračne potpore koja se treba nastaviti i nakon kolovoza. Bez toga, Al-Qa'ida i talibani mogli bi proslaviti 20. godišnjicu napada 11. rujna paljenjem našeg veleposlanstva u Kabulu", poručio je Mitch McConnell.


Zapadne vlade poručuju talibanskim predstavnicima da neće priznati njihovu vlast osvojenu silom. Rusija na granicama Afganistana provodi vojne vježbe sa susjednim postsovjetskim državama koje strahuju od prelijevanja krize i terorističkih skupina šire u srednju Aziju. Unutar Afganistana, milijunima ljudi prijete smrt, silovanja, teror i progon.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!